Vinou pandemie většina dětí strávila téměř celý letošní školní ročník při on-line výuce doma. I proto tak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pro letošní rok rozhodlo o podpoře čtvrt miliardy korun na doučovací tábory, které by měly probíhat během podzimu, a dalších sto milionů by mělo putovat na letní doučovací tábory. Už nyní je jasné, že by se do těchto táborů měli zapojit především studenti vysokých a středních pedagogických škol, zda však bude i o takové tábory zájem ze strany rodičů, zatím není příliš jasné.

K této variantě se Ministerstvo školství přiklonilo už před několika týdny. Podle vyjádření ministra školství Roberta Plagy by to mohlo snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání, které během on-line výuky vznikají. Dalším velkým faktorem je také negativní pohled ministra na opakování celého ročníku, který některá uskupení navrhovala. Návrat do normálu bez nerovností ve vzdělávání bude totiž trvat minimálně další dva roky, a i díky těmto podpůrným programům by se mohla situace zvládnout rychleji, stojí v jednom z prohlášení Ministerstva školství.

Je však otázkou, zda s těmito tábory bude panovat také souhlas rodičů, kteří jsou spíše zastánci klasických letních táborů plných aktivit a dobrodružství než vzdělávacího typu. Na klasické tábory se navíc již delší dobu mohou děti hlásit, zatímco na vzdělávací stále příliš nenarazíte. Zda tak tyto programy a peníze budou užitečně vynaložené a skutečně se uskuteční, zatím není jasno. Podle různých anket jsou však rodiče i děti spíše proti a raději dají přednost klasice.

PROSTĚJOVSKO&DĚTI A TÁBORY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 3. května