Občas si nebudete připadat jako na Hané, ale někde ve hlubokých hvozdech okolo Libavé či ještě výše v Jeseníkách. A sem tam na vás z lesa vykoukne i čtyřnohé překvapení. Zkrátka divočina.

Přesně takové jsou ale bělečské stezky, jejichž název napovídá, že se nachází v okolí Běleckého Mlýna. Najdete zde půltucet stezek napříč okolními lesy. Každá má své jméno, svůj speciální okruh. Setkáte se zde s mnoha informačními tabulemi, tématy, zajímavostmi.

Nabídka je opravdu rozmanitá. Pro ty, kteří si rádi počtou nebo se dozvědí něco nového, nabízí stezky třeba včelařství, včetně místní rarity a prakticky vynálezu. Dále hospodaření s vodou, způsoby zalesňování krajiny. Další tabule jsou věnované místní přírodě nebo drobným památkám.

Ovšem stejně rozmanitá je také krajina, kterou zde lidé projdou nebo projedou. Místní terény jsou často vhodné i na kola. Lidé se setkají s poli a loukami, s chatovými oblastmi okolo Běleckého Mlýna, dále s hlubokými lesy a údolími. Svou rozlehlostí fascinuje středobod stezek, areál se stájemi pojmenovaný Zámeček. Okolo se rozléhají pastviny. Pokud ale budete mít štěstí, uvidíte více než jen koně. V oboře hned vedle se totiž pohybuje obrovitý býk a také divoká prasata. Chcete-li je zažít aktivní, a navíc bezpečně za pletivem, dorazte sem v podvečer.

Samy stezky mají celou řadu východišť. Jedno z nich je ve Ptenském Dvorku, další na Běleckém Mlýně. Dobré je taky vyrazit od Přemyslovic, odbočit z hlavní silnice na Hluchov a Kostelec na Hané směrem na Zámeček. Možností je mnoho. Kam ale přijdete, uvítá vás příjemný kout přírody, spousta zajímavostí a taky nejedno posezení pro turisty a cyklisty. Rovněž večery zde nabízí jednu zajímavost navrch, takzvané pozorovatelny zvěře. Zejména večer, kdy začíná její aktivita, může jít o zajímavý zážitek.

 

Bělečské naučné stezky

Umístění: lesy, louky a pole v okolí Přemyslovic, Hluchova a Běleckého Mlýna

Vznik: 2005

Délka: zhruba 15 kilometrů

Počet zastavení: desítky

Téma: příroda, historie, místopis, včelařství, ekologie