Naučná stezka mezi poli? Děkuji, nechci. Opravdu, na první pohled to nemusí znít lákavě, zejména při horkém počasí – nikde žádný stín, navíc k tomu prach. O vycházce na Mokroš to ale úplně neplatí. Navíc, stačí si na ní udělat třeba jen půlhodinovou pauzu. Volným tempem se dá zvládnout i za takovou chvilku.

Pokud už vyrazíte, neprohloupíte. Samotná cesta na Mokroš příliš záživná není, byť Mořice na jejím úvodu jsou pěknou, hezky upravenou vesnicí. A zejména během léta plnou květin. Pak ale následují právě ona nezáživná pole. Ta chvilka procházení mezi nimi však za to stojí: samotný Mokroš má totiž k polím hodně daleko.

Záhy po vstupu do něj si budete připadat jako v oáze. A vlastně tomu tak skutečně je: Mokroš je biocentrem vytvořeným pro to, aby poskytl azyl co nejvíce rostlinám a živočichům. V prvním případě budete možná zklamaní. Rostlin zde sice málo není, platí to ale hlavně o vodě. V případě živočichů to je ale jiné. Okamžitě se stanete svědky doslova orchestru ptačích hlasů. A vzhledem k tomu, že se můžete projít po chodníčku nad mokřinami, kde to žije žábami (hlavně večer), budete si muset dávat bacha na ušní bubínky.

Co to vlastně slyšíte (většinou nevidíte, ptáci zde mají obrovské množství skrýší), pak popisují naučné cedule. Jsou velké – nemůžete je minout – a pěkně zpracované. Dozvíte se něco více zejména o ptácích a žábách. Ostatně právě tito živočichové jsou nejčastějšími obyvateli zdejších křovisek a stromů. Hodně toho ovšem zjistíte i o tom, proč vlastně Mokroš vznikl a jak jej lidé nyní udržují. Samotný dřevěný chodníček a přístřešek uprostřed vody jsou pak pěknými místy na romantickou procházku (zejména večer) a místem vysoce fotogenickým (téměř kdykoli).

Ani blízké okolí Mokroše není úplně nezajímavé. Přímo na Mokroš jižním směrem navazuje sad starých odrůd, který pomáhá k zachování těch stromů, které z české krajiny během staletí pomalu vymizely. Labužníky pak nepochybně potěší mořické Cyklobistro, které pochopitelně neslouží pouze cyklistům…

 

Naučná stezka Mokroš

Umístění:        pole mezi Mořicemi a Nezamyslicemi

Vznik:             2008

Délka:             1,9 kilometru

Počet zastavení: 5

Téma:             příroda, ekologie