V Konici to během uplynulého víkendu prostě žilo. Kromě přehlídky starých řemesel (čtěte na dvoustraně 10-11 – pozn.red.) si návštěvníci konického zámku mohli na jeho nádvoří prohlédnout také výstavu bonsají, kterou uspořádalo místní městské kulturní středisko ve spolupráci s Bonsai klubem Haná Prostějov. A miniaturní stromečky či květinky přilákaly stovky zvědavců!

 

 

K vidění byly pracně „vypiplané“ miniatury javorů, bříz, jilmů, lip a dalších listnáčů, ovšem nechyběly ani desítky exponátů jehličnanů, z nichž nejvíce zaujaly malé borovice, modříny nebo smrčky. Ale zraky návštěvníků přitahovaly rozkvetlé květiny, které braly dech. „Jsem nesmírně vděčná konickému kulturnímu středisku, že nám nabídlo tyto reprezentativní prostory konického zámku k uspořádání této nádherné výstavy. Více než rok jsme výpěstky našich členů nemohli kvůli pandemii nikomu na veřejnosti ukazovat a pochlubit se jimi. A já jsem nadšená z toho, že konečně můžeme vystavovat a že během prvního dne už přišlo tolik lidí! To jsme opravdu nečekali ani v tom nejrůžovějším snu, je to neskutečné,“ doslova zářila nadšením Milena Růžičková z Bonsai klubu Haná Prostějov.

 

Výstava představila desítky exponátů, organizátoři připravili ale také ukázku tvarování miniaturizací stromů i poradenskou službu. A jelikož některé výpěstky byly i prodejné a byl o ně enormní zájem, tvořily se na nádvoří konického zámku dlouhé fronty. „K největším raritám naší výstavy já osobně řadím okrasnou azalku, ale lidem se líbí také modřínový lesík,“ vyzdvihla Růžičková.