Ať už se rozhodnete pro dovolenou v Česku, či zahraničí, vždy je důležité mít v ruce řádnou smlouvu o zájezdu (soubor služeb cestovního ruchu), jejímž prostřednictvím organizátor odpovídá za řádné poskytnutí všech sjednaných služeb s povinností poskytnout zákazníkovi pomoc v nesnázích.

Obzvláště v posledních dvou letech s pandemií koronaviru nikdy nemůžete vědět, co všechno se může přihodit a jaké problémy by mohly nastat. A připravit se o finanční prostředky, které obvykle dovolená představuje, jen kvůli nepřesné smlouvě, to by vás dlouho mrzelo. To stejné platí samozřejmě také o zdravotním pojištění, které by mělo být nezbytnou součástí zahraniční dovolené. Náklady na léčbu by totiž v případě nutnosti lékařské péče mohly být opravdu obrovské.

Další věcí, kterou s sebou přinesla pandemie koronaviru, je cestovní pojištění Covid, což je pojištění na situaci, že byste na dovolené onemocněli tímto virem. Zde je však také důležité myslet na to, že pojišťovny vaše léčebné výlohy uhradí pouze v případě, že odcestujete do zemí, které nejsou na seznamu států, kam státní či jiný veřejný orgán vydal zákaz či přísné nedoporučení vycestovat. Pokud se tak chcete vydat do některého z těchto států, je zbytečné si za uvedené pojištění připlácet.

Místo dovolené není hlavní faktor

Ať už se rozhodnete strávit dovolenou kdekoliv, je důležité nezapomínat na to, že vůbec nezáleží na místě, kde se právě nacházíte, ale s kým se tam nacházíte. I takový dovolenkový ráj s nepříjemnými lidmi se nevyrovná obyčejné zahradě s rodinou či přáteli, se kterými strávený čas uteče daleko rychleji a lépe. Ať se rozhodnete jakkoliv, to nejhlavnější je, abyste si tu vaši letní dovolenou zkrátka a jednoduše užili.