Velkolepé oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město byly naplánované na loňský rok, ale pandemie koronaviru připravené akce zhatila. Oslavy sice začaly nádherným představením v rámci lednového Tradičního městského plesu, letní program už ale musel být zrušen. Vše se napravuje v letošním roce, kdy se 26. června na náměstí T. G. Masaryka uskuteční bohatý kulturní a společenský program. A určitě se máme všichni na co těšit!

 

Oslavy by měly proběhnout už jen za minimálních protiepidemických opatření. „Naplánovali jsme oslavy co nejblíže prázdninám a věříme, že omezení bude již co nejméně. Jako veřejná instituce se vždy ovšem musíme řídit vládními opatřeními,“ konstatovala Milada Sokolová, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

V sobotu 26. června se tedy na náměstí T. G. Masaryka uskuteční odložené oslavy 630. výročí založení Prostějova. Čtenáři Večerníku se ale často ptají, proč se neslaví 631. výročí... „Teoreticky mají samozřejmě pravdu. Kdo chce, může si připomenout jak 630., tak 631. oslavy města. Důležité ale přece je si výročí vůbec připomenout,“ usmívá se náměstkyně, které se Večerník zeptal, jak složité bylo sestavit náročný a velice pestrý program oslav? „Oslavy připravila agentura Gryff, se kterou město dlouhodobě spolupracuje, a to takzvaně na klíč. Báječný byl již program na plese města v loňském roce, nepochybujeme tedy, že se máme i tentokrát nač těšit,“ předjímá Sokolová. Ona sama se nejvíce těší na účinkující v dobových kostýmech. „Miluji na takových akcích historično, dřívější trhy, oděvy prodejců i šlechty. A samozřejmě se těším na Jošta Moravského, který do města na oslavy dorazí z minulosti. Moc bych si přála, aby si lidé den oslav užili, zapomněli alespoň chvíli na starosti a vykouzlili úsměvy na tváři,“ vzkazuje Prostějovanům náměstkyně primátora.

 

22 mestopv