Začátkem tohoto roku se děti z oddělení školní družiny 1. B třídy Základní školy Jana Železného v Prostějově zapojily do výtvarné soutěže, kterou pořádala iniciativa „Oživíme Česko“ – projekt z dílny Pojišťovny VZP. Hlavním úkolem bylo vytvořit pohádkovou knížku, ve které vystupuje medvídek Vilda. Vymyslet pohádkovou knížku se na začátku zdálo být nemožné, na realizaci jsme měli pouhé dva týdny. S dětmi jsme si sedli na koberec a udělali „válečnou poradu“.  Po chvíli nebylo o čem přemýšlet. Šli jsme do toho!

Základní linku příběhu jsme měli. Často si hrajeme hru ‚Pohádkové kostky‘ – kdy děti vymýšlejí příběhy pomocí obrázků, které jim padnou. Spojili jsme tedy hned několik nápadů dohromady a příběh byl na světě.

 

První den jsme stihli rozdat úkoly, kdo bude výtvarně ztvárňovat kterou postavu, kdo bude malovat les, kdo hrníček s čajem… Velká bitva se strhla o hlavního hrdinu medvídka Vildu. Zde se do finále probojovaly tři děti, které měly ukázat, jak by Vildu namalovaly. Poté jsme společně vybrali nejzdařilejší obrázek. V dalších dnech jsme pracovali formou pokus – omyl. Něco se dařilo, něco ne. Děti byly jeden den nadšené, jindy si chtěly spíše hrát. Do toho se blížilo uzavření všech škol…

Řekli jsme si, že to nevzdáme a opravdu jsme pracovali na nejvyšší možné otáčky. Do knihy jsme dali to nejlepší, co jsme mohli a co jsme vyrobili.

Na mně pak bylo vše zkompletovat, pospojovat, slepit a podobně a dát knize finální podobu. Jednu z posledních stránek knihy zdobí společná fotografie všech autorů. Symbolicky je kniha svázána devatenácti stuhami. Každá stuha znázorňuje jednoho žáka naší třídy 1. B, který se na knize nějak podílel. Všem 19 dětem patří velké poděkování. Vlepili jsme i čtyřlístek pro štěstí, který jsme našli na podzim v parku u hvězdárny, kam pravidelně moc rádi chodíme.

Porota vybírala ze 113 pohádkových knížek a naše děti získaly 3. místo!

Pořadatelům děkujeme za zaslané knihy a další milé dárky. Obrovskou radost máme z notebooku, na kterém si budeme v družině pouštět pohádky a písničky. Vážíme si možnosti účastnit se této nesmírně zajímavé soutěže. Byla pro nás milým zpestřením před zavřením škol a také velkou zkušeností.“

Za žáky oddělení ŠD 1.B vychovatelka Mgr. Jana Jílková