Čtrnáctý červen patří tradičně všem lidem, kteří darují bezplatně svou krev, aby tak pomáhali jiným. V tento den totiž slavíme Světový den dárců krve, k jehož oslavám se opět připojuje i Nemocnice AGEL Prostějov, která nabídne dárcům krve a krevních složek v tento den drobné odměny. Všichni dobrovolní dárci krve si budou moci pozornost vyzvednout v pondělí 14. června, tj. dnes, od 6.00 do 8.00 hodin.

„Světový den dárců krve je určitá forma poděkování všem lidem, kteří pomáhají zachraňovat životy druhých. My jsme vděčni za každého jednoho dárce, a v současné době, kdy je i vlivem pandemie koronaviru dárců zoufalý nedostatek, to platí dvojnásob. Na naše dárce proto určitě nezapomínáme ani o jejich svátku,“ říká Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Dárek proto na hematologicko-transfúzním oddělení dostane každý, kdo přijde v pondělí 14. června od 6.00 do 8.00 hodin darovat krev. Vítáni jsou přitom všichni pravidelní dárci i prvodárci jakýchkoliv krevních skupin. Pravidelní dárci krve se k darování musejí předem objednat na telefonním čísle 582 315 210 nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., prvodárci se mohou dostavit rovnou, i bez předchozího objednání.

„Aktuálně máme nedostatek dárců všech krevních skupin. Dárci jsou často blokovaní po prodělání nemoci covid-19, pokud byli v karanténě nebo cestovali do zahraničí - a nemusí jít o exotické destinace. Musíme například dodržovat blokace dárců i při cestování po Evropě, konkrétně po zemích s výskytem západonislké horečky, kdy dárce musíme vyřadit z odběrů na 28 dní od návratu z dané oblasti. Na internetových stránkách máme proto zveřejněn seznam evropských zemí  nebo oblastí, jejichž návštěva je důvodem  k dočasnému  vyřazení  z dárcovství  krve,“ vysvětluje Lukešová s tím, že na webu Nemocnice AGEL Prostějov najdou zájemci i informace o možnostech dárcovství krve v souvislosti s očkováním proti covid-19. „Zveřejněny máme komplexní informace ohledně darování krve a jejích složek v souvislosti s očkováním proti SARS-CoV-2. Například po aplikaci mRNA vakcin (Pfizer/BioNTech a Moderna) je odklad pouze sedm dnů po každé vakcinační dávce,“ prozrazuje Lukešová.

Situaci na poli dárců krve nyní ztěžuje i fakt, že v nemocnicích aktuálně došlo k ukončení omezení souvisejících s plánovanou operativou, s čímž souvisí zvýšené nároky na spotřebu transfúzních přípravků. Ty přitom mají omezenou délku spotřeby, takže nebylo možné se jimi v uplynulých měsících předzásobit.