Řev motorů, ale taky vůně opékaného masa. Obojí se během prodlouženého víkendu vznášelo nad obcí Hradčany-Kobeřice. Místní motorkář, nadšenec a majitel starého mlýna Petr Burian zde totiž uspořádal už druhý sraz bastlů a patinovek. Na dvoře mlýna a přilehlé louce se setkala opravdu rozmanitá společnost strojů, vedle podomácku seskládaných vozidel tak stálo třeba auto VB, dále motorky čezety, Jawy i mnohem starší kousky. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

 

Některé kousky Petr Burian ocenil. A jelikož se podle něj jednalo o pěkné špeky, tak rozdával vítězům právě špek. „Tohle je opravdu kousek, který mě zaujal nejvíc. V takovém stavu a tak starý,“ rozplýval se nad motorkou Indian. S ní přijel Marek Vévoda. Stroj z roku 1929 ale nemusel jet dlouhou cestu, Vévoda to má do Hradčan coby kamenem dohodil. „Pracoval jsem na tom asi rok a půl, začínal jsem motorem a pak přidával,“ poznamenal při přebírání špeku. „Nikde neříkám, kolik jsem do toho dal peněz. A proč jsem do toho šel? Jednou jsem v nějakém záběru viděl, jak si někdo přijel na tomhle stroji na zmrzlinu. Řek jsem si prostě, že tuhle mašinu chci,“ poznamenal s úsměvem Marek Vévoda.

Jeho i další více než dvě stovky účastníků čekal bohatý program, kromě projížďky po okolí to byl třeba orientační závod, samozřejmě na motorkách. Dále také dvě cestovatelské přednášky či vystoupení kapely Kulomet. Na motorkářskou party přitom přijeli muži, ženy, staří i mladí, a to včetně náctiletých. „Jsem moc rád, že jste přijeli. Je super, že se něčemu takovému věnujete. Nikdy nevíte, kdy a komu vznikne jednou velká dílna na motorky,“ říkal třeba Petr Burian směrem k třináctiletému klučinovi a jeho kolegovi. Začít se vrtat v motorkách lze zkrátka v každém věku.
I když motivy pro návštěvu hradčanského mlýna byly různé. Pro někoho to byly stroje a také doplňování odborných znalostí na jejich údržbu a opravy, pro jiné to byla prostě společenská záležitost. „A já přijel hlavně kvůli pivu,“ usmíval se Petr Halfar. „Petra Buriana známe. Byli jsme zde už loni, věděli jsme tedy, co čekat. A je to tu moc fajn,“ vzkázal na dálku muž, tou dobou pozorující cvrkot.
A že bylo co sledovat. Nádvoří mlýna bylo prakticky non-stop plné lidí a strojů, kromě motorek se objevovaly i velorexy nebo vojenský náklaďák. „Splněný sen, dvůr ve mlýně plný motorek... Super lidi, krásné stroje,“ poznamenal po dvou dnech programu Petr Burian.