Nejlepší stavby nebo rekonstrukce minulého roku soutěžily o cenu Stavba roku 2020 Olomouckého kraje. V šesti kategoriích uspěly tři stavby z Olomouce, mezi nimi také náročná rekonstrukce tramvajové trati v ulici 8. května. Ceny byly vyhlášeny v pátek 4. června za účasti hejtmana Josefa Suchánka a čestná uznání si vysloužily také dvě stavby z prostějovského regionu.

 

Do soutěže se letos přihlásilo více než třicet projektů z celého kraje od rodinných domů až po dopravní nebo průmyslové stavby. O vítězích cen v pěti kategoriích rozhodla odborná porota a udělovala se rovněž cena hejtmana a několik čestných uznání, mimo jiné stavba autobusového terminálu na Floriánském náměstí v Prostějově či stavba nové základní školy v obci Smržice. „Pro nás je to ocenění skutečně dobré práce, měli jsme při výstavbě autobusového terminálu a vůbec rekonstrukci Floriánského náměstí šťastnou ruku při výběru projektanta i zhotovitele. Stejně zdařilým způsobem se snažíme o vyřešení autobusové dopravy v ulici Újezd,“ řekl Večerníku Jiří Rozehnal, náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově.

Nadšení z čestného uznání pochopitelně panuje také ve Smržicích. „Samozřejmě nás ocenění potěšilo, obzvláště když jsme uspěli v kategorii, která byla nejvíce obsazená. Do rekonstrukce naší školy jsme investovali i za pomoci dotací celkem 43 milionů korun a jde o skutečně zdařilou stavbu, na které se podílelo i minulé zastupitelstvo. Našli jsme dobré architekty, kteří byli schopni zakomponovat do naší obce parádní objekt. A ten se líbí i našim občanům a také návštěvníkům obce,“ uvedl pro Večerník Aleš Moskal, starosta Smržic.

Letošní ročník soutěže Stavba roku Olomouckého kraje byl oproti jiným výjimečný – stejně jako ostatní oblasti veřejného života ji ovlivnila epidemie covid-19. Hodnocení projektů tak probíhalo on-line.