Po delším čase se uplynulou sobotu dopoledne opět zaplnilo náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Regionální sdružení ochránců přírody Ekocentrum IRIS uspořádalo v rámci Dne Země tradiční ekojarmark.

Po více než roce odkladů kvůli koronavirové pandemii tak mohly centrum města opět navštívit stovky lidí nejrůznějšího věku. A ti se pobavili, poučili a také si nakoupili. Sobotní akce byla zcela věnována přírodě a všemu bezprostředně souvisejícímu, ostatně jak jinak. Bohatý program byl připraven pro děti i dospělé, stánkaři nabízeli ke koupi zboží výhradně rukodělné a produkty z přírodních zdrojů. U toho prostě Večerník nemohl chybět.

 „Tato akce se koná vždy v rámci Dne Země, který je v dubnu. Vloni jsme ji nemohli uskutečnit, i když jsme ji celkem třikrát překládali, protože koronavirová situace nám to nedovolila. Ani letos v dubnu to nešlo, takže konečně teď před letními prázdninami se to podařilo. Omezení už nejsou prakticky žádná, přesto jsme nedokázali zajistit kulturní program. Když se ekojarmark připravoval, nebylo ještě v tu dobu jasné, co nám protiepidemická opatření dovolí. I tak ale máme pro návštěvníky dnes připraven hodně zajímavý program,“ svěřila se Večerníku Petra Floderová, vedoucí Ekocentra IRIS v Prostějově.
Prostějovské náměstí během sobotního dopoledne navštívily stovky lidí od nejmenší drobotiny přes jejich rodiče až po seniory. „Máme zde spoustu aktivit pro děti, poznávání domovních znamení, rostlinek nebo zvířátek. Uspořádali jsme také pro děti i dospělé takovou speciální pátrací hru. Málokdo totiž ví, že na fasádách domů na prostějovském náměstí je spousta znaků obsahujících zvířata nebo rostliny. A úkolem soutěžících je tyto znaky najít. Máme zde na domech hady, orla, labuť a další ptáky. A na radnici je dokonce ‚rejsek‘,“ poznamenala s úsměvem jedna z hlavních organizátorek ekojarmarku.
A právě jarmark byl v sobotu 19. června „zalidněn“ nejvíce. K dispozici byl také stánek zachránců zvířat z Němčic nad Hanou. „Máme zde výra velkého, který bohužel nemá křídlo, ovšem má se jinak čile k světu. Nechybí zde ani v kleci vystavení další dravci jako káně či poštolka. Lidem je tady vysvětlováno, co mají dělat, když venku najdou zraněné zvíře. Co se týká stánků, snažila jsem se pro dnešní akce vybrat mezi rukodělnými výrobky, kterých je tu zastoupeno obrovské množství. Jsou zde velice populární stánky se zdravou výživou, i tou bezlepkovou. Nabízena je také ekodrogerie. A musím říct, že drtivá většina prodejců zdravých přírodních produktů je regionálních, čehož si hodně vážíme. Ale nechtěli jsme, aby letošní ekojarmark byl pouze o nákupech. Proto jsme zajistili také organizace, od kterých se malí i dospělí dozvědí spoustu poučných a zajímavých informací o přírodě. Jsou zde zahrádkáři, zástupci Bonsai klubu Haná, myslivci a další. Spolek Zdraví od malička pak zajistil dětem soutěž v malování na kamínky nebo v lovení předmětů v kašně,“ popisovala Petra Floderová.
Návštěvníky letošního ekojarmarku na prostějovském náměstí zaujal také muž foukající do zvláštního hudebního nástroje. „Jde o didgeridoo, což je hudební nástroj původních obyvatel Austrálie. Je to jedna z atrakcí naší akce,“ vysvětlila Petra Floderová s dodatkem, že ji velice potěšila hojná účast z řad návštěvníků.
Sobotní ekojarmark přilákal do centra Prostějova během sobotního dopoledne návštěvníky nejrůznějšího věku. A bavili se všichni naprosto skvěle, což bylo hlavním cílem tradiční akce.