Druhé pololetí na nejstarším prostějovském gymnáziu se zpočátku neslo v duchu plné distanční výuky, jeho konec už ale zastihl studenty v lavicích a po odložení roušek by se na první pohled mohlo zdát, že šlo o pololetí jako každé jiné. Opak byl letos samozřejmě pravdou. Škola s více než 120 letou tradicí však i přes různá pokračující omezení nabídla svým studentům, jak už je ostatně dobrým zvykem, opět něco navíc.

GJW uklízí Prostějovsko

V rámci projektu Ukliďme Česko studenti GJW věnovali zvýšenou pozornost svému okolí a při procházkách, což byla v březnu jedna z mála činností, které se daly venku realizovat, pomáhali sbírat odpadky a udělali tak něco pro přírodu i prostředí pro život. Aktivity se zúčastnili především studenti z kvarty A, ale přidalo se k nim i několik dalších studentů z jiných tříd. Hlavním podzimním úklidovým dnem v roce 2021 bude sobota 18. září, do akce se můžete zapojit na https://www.uklidmecesko.cz/.

Pryč ze židle!

Další celorepublikovou akcí, do které se GJW zapojilo, je dlouhodobá běžecká soutěž s názvem Pryč ze židle! Souboj středních škol o 100 000 Kč na vylepšení sportovního zázemí spočívá v tom zvednout se ze židle, začít za svoji školu běhat a společně s ostatními, spolužáky, učiteli, rodiči i všemi dalšími zájemci a podporovateli dosáhnout co největšího počtu naběhaných kilometrů. Soutěž končí 25. června a aktuálně je GJW s 7 500 kilometry na skvělém 7. místě v rámci celé České republiky. 

Mezinárodní spolupráce bude pokračovat /logo Erasmus+

Celosvětová epidemie zásadně změnila životy všech lidí a studenti GJW samozřejmě nejsou výjimkou. Na jaro loňského roku byl plánován výjezd skupinky sextánů na partnerskou školu ve Finsku. V září se mělo uskutečnit mezinárodní setkání zástupců z partnerských škol ze Španělska, Dánska a Finska v Prostějově. Ani jedna z těchto akcí se pochopitelně uskutečnit nemohla, ale projekt Erasmus+, v rámci kterého se prostějovští studenti vydávají na cesty po Evropě a poznávají tak své vrstevníky, byl na základě úspěšné žádosti prodloužen o rok a všechny mezinárodní setkání se tedy uskuteční do června 2022. A co víc, podle zátopkovského hesla “když nemůžeš, tak přidej” škola podala žádost o akreditaci do nového Erasmus+ období 2021 - 2027. V rámci celé České republiky bylo schváleno pouhých 27 žádostí tohoto typu a GJW bylo mezi úspěšnými žadateli. Mezinárodní spolupráce, výjezdy studentů na stáže do partnerských škol a další vzdělávání učitelů v zahraničí má tedy zajištěné financování a bude pokračovat i v následujících letech.

Dvakrát na obrazovkách ČT

Hned dvakrát se mohli diváci České televize na jaře 2021 ve vysílání setkat s názvem prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera. Poprvé se tak stalo 16. února, kdy studenti Dominik Zajíček a Tomáš Crhonek vystoupili v pořadu České televize Fokus Václava Moravce, který se věnoval tématu občanské neposlušnosti. Spolupráce proběhla ke vzájemné spokojenosti a pražská redakce dokonce pozvala prostějovské studenty na natáčení některého z dalších dílů pořadu.

Podruhé mohli diváci ČT slyšet jméno nejstaršího prostějovského gymnázia 29. března. Tým pořadu Reportéři ČT se vydal do Prostějova už na začátku měsíce, aby zde natáčel reportáž o (ne)maturitní třídě z roku 1953 a tragickém osudu tehdejších studentů školy, kteří “drze” položili kytku k pomníku Tomáše Masaryka. Průvodci novinářům byli ředitel školy Mgr. Michal Müller a kolega Vratislav Havlík.

Jak vidno, druhé pololetí “covidového” školního roku 2020/2021 se na Gymnáziu Jiřího Wolkera neslo v činorodém duchu, a to přesto, že šlo o rok po všech stránkách nestandardní. Nevíme, jak se bude situace ohledně podoby výuky vyvíjet do budoucna, jisté ale je, že GJW je připraveno svým studentům i nadále nabízet stále něco navíc.