V dubnu Olomoucký kraj vyhlásil anketu Nejlepší učitel výuky na dálku v Olomouckém kraji, jejímž cílem bylo ocenit mimořádné počiny v online výuce. Teď už známe ty, kterým tento titul náleží. Vyhlášení výsledků proběhlo 28. června na workshopu Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje (KAP) a ocenění byla následně předána za přítomnosti radního pro oblast školství Aleše Jakubce a zástupců odboru školství a mládeže.

„Velké poděkování patří všem učitelům, kteří museli prakticky ze dne na den zcela změnit způsob výuky. Díky jejich úsilí a nápaditosti se podařilo krajskému školskému systému složité období výuky na dálku zvládnout se ctí. Jsem přesvědčen, že učitelé nově nabyté zkušenosti a kompetence využijí nadále i v běžné výuce,“ uvedl radní Aleš Jakubec, který nad anketou převzal záštitu.

Více než rok probíhala výuka většiny žáků distančním způsobem. Uzavření škol loni na jaře a následný okamžitý přechod k výuce na dálku postavil učitele do zcela nové situace, spustil vlnu improvizace, vynalézavosti a mimořádného nasazení. Učitele, kteří tuto situaci zvládali nejlépe, navrhovali na ocenění jejich ředitelé, kolegové i žáci.

Návrhy nominací a doložené ukázky z online výuky posuzovala odborná porota složená ze zástupce kraje, odboru školství a mládeže, Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a krajského metodického kabinetu.

Ocenění pedagogové:

Kategorie - gymnázia, lycea a obchodní akademie:

  1. Hana Štýbnarová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9
  2. Irena Kotková, Gymnázium Šternberk
  3. Jana Suchánková, Obchodní akademie Prostějov

Kategorie - střední odborné školy:

  1. Jana Šimová, Střední odborná škola Šumperk, Zemědělská 3
  2. Lucie Jahodová, Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola Přerov
  3. Jakub Krejčí, Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola Přerov