Dlouhá historie, velmi dobré výsledky, ale mizerné podmínky pro vlastní činnost. Tak by se dala ještě před časem popsat situace kosteleckých dobrovolných hasičů. Ti donedávna působili v naprosto nevyhovujících prostorách ve dvoře radnice. Techniku navíc měli rozmístěnu v různých částech města. To se konečně změnilo. Na severním okraji města nedaleko hřbitova vyrostla krásná a moderní hasičská zbrojnice. Uplynulou sobotu při slavnostním předání od ní získal klíče velitel sboru Petr Látal. Všemu byli přítomni zástupci města, kraje i hasičů z dalších obcí a měst. 

Letos je to už šest let, co Kostelečtí zvítězili v celorepublikovém klání o hasiče roku. Jejich velký úspěch tehdy naplno rozvířil debaty ohledně potřeby nové zbrojnice, o níž se už v té době dlouho, nicméně marně hovořilo. Přednost totiž dostalo budování kanalizace a následná úprava cest. Teprve v roce 2017 se věci mohly dát skutečně do pohybu.

„Už se nám tehdy trochu uvolnily ruce, a tak jsme se zajeli podívat do Nezamyslic, kde podobná moderní hasičská zbrojnice vyrostla. Ta se následně stala předobrazem té, kterou tu nyní vidíte. Zároveň se nám podařilo získat dotaci ve výši 4,5 milionu korun z ministerstva vnitra, dalšími čtyřmi miliony přispěl Olomoucký kraj,“ popsal cestu k výstavbě zbrojnice za celkem 26 milionů korun současný starosta František Horák, který vysvětlil důvody, proč se město rozhodlo do takto nákladného projektu investovat. „Hasičskou jednotku s kvalitním zázemím u nás prostě potřebujeme, jak moc dokážou být hasiči užiteční, se ostatně nyní naplno ukázalo na jižní Moravě. A nikdo z nás nikdy neví, kdy je bude potřebovat,“ dodal Horák s tím, že přítomní mohli přímo na místě přispět do kasičky. Vybrané peníze pak putovaly na konto Charity, která peníze později spravedlivě rozdělí mezi postižené.
O tom, že zázemí pro hasiče bylo v Kostelci dlouhodobě neudržitelné, se podařilo přesvědčit i zástupce Olomouckého kraje. „Pozvali mě sem, a když jsem na vlastní oči viděl, v jakých podmínkách působí, musel jsem uznat, že takhle to dál nejde,“ potvrdil náměstek krajského hejtmana Ivo Slavotínek.
Kostelečtí dobrovolní hasiči si zaslouží uznání i svých kolegů, nikoliv náhodou za nimi při této příležitosti dorazili jejich kamarádi ze Smržic, Pěnčína, Držovic a dalších obcí nejen Prostějovska. „Je to jeden z nejlepších sborů v regionu, svoji akceschopnost ostatně prokázal třeba právě nyní,“ potvrdil ředitel prostějovských profesionálů Marek Sobek, který tím narážel na pomoc jednomu ze členů sboru, kterého během slavnostního nástupu přepadla slabost.
Členové sboru byli s novou zbrojnicí skutečně nadšeni. „Chtěl bych moc poděkovat současnému i předchozímu vedení města,“ netajil svoji vděčnost velitel kosteleckých hasičů Petr Látal krátce předtím, co byla zbrojnice slavnostně vysvěcena. Budova by tak stejně jako kostelečtí hasiči měla v nadcházejících letech sloužit „Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci a vlasti k rozkvětu“.