Smržické hody dopadly v sobotu 26. června na výtečnou, organizátoři si mohou mnout ruce. Vyšlo počasí, vystupující kapely dorazily i přes určité potíže ve svých sestavách a hlavně na hodovou zábavu v areálu fotbalového hřiště dorazila rekordní návštěva. Co víc si přát? Největší hvězda kulturního programu, kapela Stracené Ráj, přijela s notně „pochroumaným“ frontmanem Markem Ošťádalem. Ten se pohyboval se sádrou na noze a o berlích jen velice obtížně, přesto odehrál v pohodě celý koncert. Hodová zábava skončila ve Smržicích až vlastně v neděli ráno!

 

Organizátory letošních Smržických hodů potěšila rekordní návštěvnost i přes konkurenci z jiných měst a obcí. „Bylo to velké, tolik lidí jsme tady na hody snad ještě v životě neměli. Trochu jsem měl obavy, protože kolem nás bylo plno jiných akcí, třeba oslava výročí v Prostějově nebo hody v nedalekých Olšanech,“ sdělil Večerníku Zdeněk Balcařík, předseda Klubu českých turistů a kronikář obce.

 Jak Večerník avizoval, kulturní program Smržických hodů byl postaven na třech kapelách a v každé z nich figuroval starosta nějaké obce. „Díky tomu, že se k nám podařilo letos sem dostat hned tři skvělé kapely, přitáhlo to nakonec davy hodovníků. Jediné, co neklaplo, bylo setkání tří starostů. Pan Pávek z Jevíčka, který má kapelu Stofka, nemohl přijet vůbec. Frontman skupiny Stracené Ráj Marek Ošťádal z Nákla přijel zase s nohou v sádře a o berlích. Jinak mu ale všechno funguje jak má, takže naštěstí přijel, zpíval a hrál skvěle. No a náš starosta Smržic Aleš Moskal někde přišel o hlas, takže celou akci uváděl jeho zástupce Jirka Peka,“ vysvětlil menší komplikace Zdeněk Balcařík.
Kapela Stofka z Jevíčka hrála na úvod odpoledního programu dvě hodiny lidové písně. „To už ale dnes bohužel zas až tolik lidí nebere a sešla se tam asi stovka spíš těch starších občanů. Celý areál se potom začal zaplňovat až před příjezdem Straceného Ráje. Ten hraje hanácké bigbít, texty skoro všech písniček v hanáčtině napsal starosta Nákla Marek Ošťádal, který je taky kapelníkem a baskytaristou této báječné kapely. Tentokrát byl o berlích a nemohl skákat, jak to dělává. Hrálo a zpívalo mu to ale skvěle stejně jako jeho dalším čtyřem kolegům hudebníkům. Jejich vystoupení mělo velký úspěch a je krásné, že se někdo snaží naši rodnou hanáčtinu ještě na nějaký čas zachránit, než dočista zmizí,“ řekl Zdeněk Balcařík.
Smržické hody si užívali všichni návštěvníci a v jejich tvářích bylo patrné štěstí a radostné pocity, že se konečně zase dá něco podobného dělat. Nejmenší drobotina si užívala lunaparku včetně skákacího hradu, k dispozici v areálu fotbalového hřiště bylo několik stánků s občerstvením. Celý program pak uzavřela prostějovská kapela Quercus. „Ta už taky něco pamatuje, pořád má ale velký úspěch a zaplnila náš sportovní areál do posledního místa. ‚Quercusi‘ hráli až do dvou hodin do rána,“ dodal na závěr Zdeněk Balcařík.
O všechny návštěvníky hodové zábavy ve Smržicích se po celou dobu báječně staral posílený tým Restaurace Rebel U Hřiště, který v areálu nainstaloval další dva výčepy a také udírnu s grilem. Docela zásadní vliv na úspěch celé akce mělo také počasí, které bylo tentokrát přímo ideální.