Slavnostní průvod v čele s Joštem Moravským prošel od radnice celým náměstím až před budovu muzea. Jeho součástí už byli i členové vedení města, primátor František Jura společně se svými čtyřmi náměstky Jiřím Pospíšilem, Miladou Sokolovou, Alenou Raškovou a Jiřím Rozehnalem. Krátce po čtrnácté hodině vystoupala tato delegace na pódium, aby oficiálně zahájila slavnosti 630. výročí povýšení Prostějova na město. Lidé na náměstí však také bouřlivě zatleskali ujištění primátora Jury, že Prostějov pošle okamžitou finanční i materiální pomoc lidem z oblastí zasažených tornádem.


Úvodní slova nemohla patřit nikomu jinému než Joštovi Moravskému, který Moravě vládl šestatřicet let. „Projížděl jsem touto nádhernou Hanou, která je tak blízká mému srdci jako zcela jistě vám všem tady. Cestou jsem potkával usměvavé hrající si děti, krásné ženy i chlapy silné jako býci. A toto město? Máš ho krásné, purkmistře,“ obrátil se markrabě na primátora Juru a pokračoval v proslovu směrem ke „svým poddaným“. „Haná za mého vládnutí začala vzkvétat a já věřím, že vzkvétat bude dál. Ovšem ty, purkmistře Juro, jsi pánem tohoto města, takže oslov nyní své měšťany,“ vyzval Jošt Moravský primátora Františka Juru. „Přeji všem krásný den. Dovolte mi, abych nejdříve přivítal krále římského Jošta Moravského. A jsem rád, že přijel naše město povýšit. Jen bych se ho rád zeptal, proč mu to tak dlouho trvalo,“ rozesmál přihlížející Prostějovany František Jura při narážce na rok odložené oslavy. „Jsem velice rád, že se zde můžeme všichni potkat po těžkém roce, jehož události tady nechci ani rozebírat. Jsem rovněž nadšený, že jste přišli v tak hojném počtu. Oslavujeme tady dnes výročí povýšení, kdy jsme obdrželi právo výročního trhu. Tím jsme se mohli nazývat městem. Můžeme tedy slavit, ale zároveň máme všichni v mysli ty strašné události, které se odehrály před pár dny na jižní Moravě. A ujišťuji vás, že brzy tam za město pošleme finanční pomoc,“ roztleskal primátor přihlížející davy Prostějovanů.
Návštěvníky pak ještě pozdravili všichni přítomní náměstci primátora, ovšem poslední slovo si vzal vládce Moravy. Jošt Moravský se vytasil s glejtem, kterým před více než šesti staletími pasoval Prostějov do stavu městského. „Na přímluvu pána z Kravař, po poradě s knížaty a barony a ovšemže po mé zralé úvaze, uděluji z naší vrozené dobrotivosti a moci všem obyvatelům tohoto města jarmark neboli výroční trh. A to se všemi právy, privilegii, svobodami, výsadami i obyčeji. Ať žije toto město, jehož sláva se hvězd bude dotýkat,“ pronesl před diváky Jošt Moravský. Oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město tak byly oficiálně zahájeny.