V Olomouckém kraji převzalo deset výjimečných osob cenu Křesadlo 2020 za jejich obětavou dobrovolnou pomoc lidem ve svém okolí. Dobrovolníci, kteří působí v různých oblastech veřejného života byli nominování osobami z celého Olomouckého kraje. Desátý ročník nemohl proběhnout na konci roku 2020 a byl přesunut na 30. června 2021. Letošní předávání se konalo v Divadle na Šantovce.

Mezi oceněnými byly osoby pomáhající v sociální oblasti, spolkové či ve zdravotnické. Nechyběla kategorie dobrovolných hasičů. Ocenění převzaly i osoby, které začaly výrazně pomáhat při počátku pandemie koronaviru. Mezi oceněnými jsou lidé, kteří neváhali a nad rámec svých povinností pomáhali organizacím či lidem ve svém okolí zvládnout chaotický začátek epidemiologických opatření v průběhu loňského roku. Typickým jmenovatelem všech oceněných byla skromnost. Všech deset oceněných nepřikládalo svým činům žádnou velkou důležitost, což často provázeli tvrzením „to by přece udělal každý“. Díky lidem dobré vůle byl celý slavnostní večer naplněn příjemnou atmosférou.

Mezi prodávajícími byli zástupci kraje, Univerzity Palackého, Arcibiskupství Olomouckého a dobrovolnických organizací Maltézská pomoc a Hestia, která předávání cen Křesadlo na území České republiky garantuje. Po předávání vystoupila operní zpěvačka Andrea Kalivodová v doprovodu brněnského klavíristy Jana Krále. Večerem provázela Dita Vojnarová. Slavnostní akce byla pohoštěním oceněných. Organizátorem předávání cen je Olomoucký kraj a Hestia, realizátorem předávání byla Maltézská pomoc.


Ocenění a kategorie
Tomáš Hurta a Ladislav Vícenec – dobrovolná pomoc během koronavirové epidemie
Michaela Herzogová a Monika Martínková – sociální služby
Jiří Kovalčík a František Vyhnálek – děti mládež a volnočasové aktivity
Liběna Hrešková a Hana Pospíšilíková – spolková a komunitní činnost
Milena Sobotková – dobrovolní hasiči
Milena Drdáková – zdravotní oblast


Tomáš Hurta
Pan Hurta na jaře 2020 přeprogramoval svůj velkoformátový laserový plotter a ze svých či darovaných látek po celý měsíc pálil vzory zdarma či maximálně za výrobní náklady vzory na vlastní samovýrobu roušek. Díky jeho stroji odpadlo náročné stříhání a zrychlila se tak jejich výroba. Roušky pak s dobrovolníky kompletovala místní Charitou Zábřeh a skautským oddílem. Roušky pak byly distribuovány po celém Olomouckém kraji, spolu s dalšími 15 dobrovolníky pan Hurta vytvořil 150 000 kusů polotovarů na látkové i jednorázové roušky či na filtry z netkaných textilií.
Ladislav Vícenec
Pan Ladislav se jako dobrovolník zapojil do charitního díla v březnu 2020 při jarní vlně Covid-19. Jednoho dne se ozval sám, že umí opravovat šicí stroje a pro charitu opraví vše, co mu dovezeme. Všechny stroje spravil, provedl údržbu, natočil video, jak se strojem zacházet, psal rady a postupy, nakoupil a vyměnil potřebné díly. Poradil si i se stroji co nám ochotní lidé darovali, že nešijí, ale kdysi ještě šili. Opravoval šicí stroje pro dobrovolnické centrum ale také pro všechny švadlenky z okolí, co šily roušky pro veřejnost. Jen pro Charitu Zábřeh jich bylo více než třicet. I díky panu Ladislavovi jsme společně ušili 44 tisíc roušek a zásobovali tak veřejnost, pracovníky sociálních služeb, místní složky IZS, lékaře, domovy pro seniory, řidiče autobusu, učitele a mnoho dalších.
Michaela Herzogová
Paní Herzogová je dobrovolnicí u Maltézské pomoci přes 10 let a je zapojena programu pro pomoc osamoceným seniorům a osobám se zdravotním postižením. Navštěvovala osoby v domácnostech nebo v Domově pro seniory ve Chválkovicích. Za deset let doprovázela mnoho klient a jejich oslabení bylo různé, spočívalo např. v duševním onemocnění, roztroušené skleróze, Alzheimerově nemoci, byli mezi nimi lidé ležící, mnohé z nich trápila samota. Paní Herzogová nabízí psychickou podporu, sdílení, povídání, čtení, chodí na procházky a společně tak vyplňují čas činnostmi, které mají klienti rádi, a které by bez její pomoci sami nezvládli.
Monika Martínková
Paní Martínková spolupracuje s Maltézskou pomocí přes tři roky. Pravidelně každý týden dochází za klienty této organizace. Zapojuje se jako dobrovolník u seniorů a u rodin s dětmi. Aktuálně již druhým rokem je v pravidelném kontaktu se třemi dívkami, které pochází ze sociálně slabší rodiny. Dívkám umřela maminka a otec, i kvůli zdravotním obtížím, potřebuje s výchovou a výukou dcer pomoci. Paní Martínková je pro dívky pocitem jistoty, bezpečí, lásky a pozornosti. Samá má tři vlastní děti, dobře tedy ví, co děti, zvláště když nemají úplnou rodinu, potřebují.
Jiří Kovalčík
Skaut tělem i duší, pan Kovalčík, je v jesenickém skatu od roku 1993, vedoucím byl od roku 1997 do roku 2018. Aktivně vychovává mladé skauty, organizuje pro ně akce, spravuje skautské středisko Slunce, které zrekonstruoval. Nyní rozšiřuje klubovnu v Jeseníku, každoročně pořádá pro 200 účastníků ve městě hru Stínadla na motivy od Jaroslava Foglara. Se skauty provozuje únikovou hru. Díky jeho dobrovolnické činnosti se skauting na Jesenicku ustálil, narostl počet členů a za posledních 30 let prošlo místními oddíly přes 2000 členů.
František Vyhnálek
Pan Vyhnálek je aktivní v Klubu Čtyřlístek již od jeho založení před 20 lety. Pan Vyhnálek se narodil s Dětskou mozkovou obrnou, postupem času se přidalo i zrakové postižení, i přes zdravotní komplikace rozdává kolem sebe radost. Se svojí aparaturou rozdává radost od svých 15 let. Hraje na akcí, které pořádá Svaz invalidů, SONZ, jehož je aktivním členem, a zrovna tak i v Klubu Čtyřlístek, jehož je místopředsedou. Svojí muzikou doprovází akce speciální školy Schola Viva a škola Pomněnka v Šumperku.
Liběna Hrešková
Paní Hrešková ze Spolu žen Rouské působí skoro 40 let, aktuálně je její předsedkyní. Její dobrovolnické aktivity jsou směřovány k dětem, zvláště k těm z dětských domovů a sociálních ústavů. V roce se 2009 paní Hrešková stala ženou Olomouckého kraje za její aktivity pro děti na okraji společnosti. Je aktivní v hledání nových pěstounských a adoptivních rodin. Kromě rukodělných prací nachází čas i na organizování akcí jako jsou závody do vrchu Ecce Homo ve Šternberku či reprezentace města Šumperk v květinové výstavě na Flóře Olomouc. Paní Hrešková též v roce 2015 zachránila život chlapce, kterého strhla na sebe, když vběhl do kolejí těsně před projíždějící tramvaj.
Hana Pospíšilíková
Paní Pospíšilíková je předsedkyně Hanáckého folklorního spolku (Hanfos) sdružující přes 30 dětských i dospělých souborů, ve kterých je kolem 500 členů. Paní Pospíšilíková je aktivní již přes patnáct let a aktuálně pořádá spoustu kulturních akcí: Pouť Hanáků, Krojový bál, Setkání Hanáků, Hanácké slavnosti, kulturní přehlídky O hanáckyho kohóta a Roztančená scéna. V roce 2018 zorganizovala průvod Hanáků Prahou. Úctyhodný je i počet odsloužených dobrovolnických hodin ročně pro činnost Hanfosu: přes 600.
Milena Sobotková
Paní Sobotková se již přes 34 let věnuje dobrovolnické činnosti u dobrovolných hasičů v Bludově a zároveň je starostkou Okresního sdružení v Šumperku. Kromě toho je vedoucí Krajské odborné rady mládeže Olomouckého kraje a je členkou Ústřední odborné rady mládeže ČR. Být hasičem je pro paní Sobotkovou životním posláním. Její bludovští svěřenci se opakovaně staly vícemistry a mistry ČR, opakovaně byla s českou reprezentací na Hasičské olympiádě. Kromě péče o hasičské aktivity se věnuje i pořádání kulturních a charitativních akcí.
Milena Drdáková
Cenu za paní Drdákovou převzal Josef Majer, který ji na cenu nominoval. Pan Josef Majer je dlouholetým dobrovolníkem Maltézské pomoci a členem spolku ILCO, který řídí paní Drdáková.
Paní Drdáková je zakladatelkou spolku ILCO, který pečuje od roku 2010 o osoby se stomií (umělý vývod střev). Spolek, který založila a doposud vede, je pomocí pro pacienty se zmíněnou zdravotní komplikací. Díky spolku si stomičtí pacienti mohou vyměňovat zkušenosti a poznatky při žití s vývodem. Paní Drdáková díky laskavému přístupu ke členům spolku vrací pacienty do běžného života, ukazujeme jim totiž možnosti, jak mohou žít plnohodnotný život i se stomií.