Strávit sváteční dny na zámku? Objevovat tajemství spanilé princezny oděné do krásných šatů, která jako by z oka vypadla mladé ženě z obrazu Josefa Mánesa? Tak to byl lákavý program, jenž si na zámku v Čechách pod Kosířem nenechala v pondělí 5. a úterý 6. července ujít dlouhá řada spokojených návštěvníků.

Na zámek v Čechách pod Kosířem dorazí princ, aby se ucházel o ruku zdejší princezny. Brzy zjistí, že chodbami šlechtického sídla bloumá ještě jedna záhadná dívka. A ta zaujme jeho pozornost. Od komorné se dozví, že se jedná o nevlastní sestru princezny, kterou macecha zaklela do obrazu. Princ se tedy utká se zlou královnou a lstí se mu podaří ukořistit medailonek, jenž je zdrojem její magické síly. Díky tomu vysvobodí začarovanou princeznu a vše dobře dopadne. Tak to byly hlavní peripetie příběhu, který mohli sledovat návštěvníci speciálních prohlídek zámku v Čechách pod Kosířem. „Bylo to prima, mělo to nápaditý děj spjatý přímo se zámkem. Malá dcera si v poslední době stále dokola přála vyprávět pohádku o bílé paní, takže nyní to s jistou obměnou mohla sledovat přímo na živo,“ poznamenala jedna z maminek. 

Po oba dva sváteční dny se konalo celkem osm pohádkových prohlídek. Všechny byly nakonec zcela vyprodané. Za scénářem příběhu stála edukační pracovnice zámku Lenka Faltýnková, která vše ve spolupráci s osvědčenými herci také režíruje. „Tentokrát jsem se byl na prohlídky podívat i se svými dětmi, což obvykle nedělám, abych herce zbytečně neznervózňoval. Příběh i jeho zpracování se jim líbily, takže i já mohu být určitě spokojený,“ zhodnotil Martin Váňa, kastelán zámku, kde právě pro děti chystají i další zajímavé programy. „Ještě o letošních prázdninách bychom rádi rozjeli zhruba půldenní školu pro princezny, kde by se dívky mohly naučit vybraným způsobům dvorské etikety. Později bychom rádi připravili i nějaký program pro chlapce,“ prozradil Váňa. 

Uprostřed uplynulého týdne zámecký park v Čechách pod Kosířem patřil koncertu kapely Jelen, další větší akcí, která zde proběhne, budou Balóny nad zámkem. Ty budou ze zámeckého parku vzlétávat od čtvrtka 5. do neděle 8. srpna.