Na oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město si na náměstí T. G. Masaryka našly během sobotního odpoledne 26. června cestu stovky lidí, které dorazily i z okolních regionů. Večerník zjišťoval, jak se jim program líbil a jak by se jim zamlouvalo žít v době, kdy Prostějov teprve městská privilegia získával.

„Já bych v té době rozhodně žít nechtěla, lidé to tehdy ve středověku měli mnohem těžší. Na druhé straně měli k sobě určitě tak nějak blíž a líp se k sobě chovali. Znám spoustu lidí v Prostějově, kteří by se měli bát kata,“ usmívala se Jana Doležalová z Prostějova. „Moc se mi to líbí, celé je to pojato čistě historicky. A my s manželem historii milujeme. Ti všichni dnes v těch historických kostýmech zaslouží obdiv, musí jim být strašné horko,“ vypozorovala Jiřina Zdráhalová, jejíž vnučky si právě užívaly jízdy na oslech.

„Ráno jsem přemlouvala manžela, aby jel se mnou, ale nechtěl. Teď toho určitě lituje. Přijela jsem až z Boskovic, které mají rovněž slavnou historii. Mám tyto akce ráda a líbí se mi středověké přehlídky. Věřím, že se dnes v Prostějově žije dobře, mám tady příbuzné,“ svěřila se Večerníku Božena Lásková. „Vzal jsem na náměstí své dva malé syny a vůbec toho nelituju. Kluci se naučili střílet z kuše, povozili se na oslech a s velkým zájmem si poslechli také vyprávění mistra kata. I na můj vkus byl fakt ‚drsnej‘,“ přidal pobaveně mladý tatínek Jiří Vedral.

Podobné názory na velkolepou akci měli i mnozí další. Důležité i pro organizátory bylo to, že se akce povedla na jedničku a kdo ji sledoval přímo na náměstí, byl spokojen.