Klidnou ruku, dobrá mířidla. A taky skvělý zrak. To vše je potřeba při zdolávání překážek v podobě lukostřeleckých terčů. Potvrzovali to i účastníci Bow Cupu, závodu pořádaného ve Víceměřicích. Organizátoři ze Střediska volného času Orion nachystali účastníkům zajímavou trasu v lese, okolo potoka svodnice. Zde pak měli střelci za úkol trefit figuríny zvířat – třeba ptáka dodo, dále tetřeva nebo srnce. Nechyběly však ani surikaty. Celkem na účastníky čekalo dvacet terčů.

Původně byl závod omezen na 70 účastníků. Nakonec jich ale dorazilo více. „Máme zde osmdesát střelců plus nějaký doprovod také. Zapojily se i děti. Do dvanácti let je jich nějaký tucet, do patnácti let tu jsou další. Vyloženě poprvé tu asi nikdo není,“ poznamenává Antonín Bartošík, hlavní organizátor akce.

U některých účastníků nechybělo ani lovecké oblečení – část lidí dala přitom na poněkud starší módu. Podmínky ale měli všichni stejné, a tak se šlo skolit zvěř. „Největší tady máme daňka z terčů, dále také prase. Ono ale také platí, čím větší, tím více stojí peněz,“ usmívá se Bartošík. Zajímavostí závodu pak bylo, že se mohli účastnit i lidé s foukačkou.

Těžký terén však neznamenal výzvu jen při střílení. Ale taky při hledání šípů. Při jednom z nich figuroval i muž středního věku, David. Ten dojel ze Zlína. „Že se občas ztratí šíp? Stane se...,“ krčí rameny při přesunu na další stanoviště. „Jezdíme sem rádi, pan Bartošík vede skvělý klub, nově založený. Umí to dobře zorganizovat, navíc závod je v krásném prostředí,“ ocenil pak muž organizátory.

Do cíle pak šli střelci – ať už se jim dařilo nebo ne – dobře naladění. Lesem se často ozýval smích. Ostatně výsledky byly až na druhém, možná třetím místě. „Třeba cenu útěchy nemáme, lidi to dělají proto, že je to baví, pokecají si. Máme zde tombolu, kde může vyhrát každý,“ prozradil Antonín Bartošík. Po střelbě na 20 až 27 metrů pak čekal účastníky i oběd.