Dobrou obuv, dostatek pití a taky nějakou tu pochodovou hůl do ruky pro toho, kdo je fajnšmekr. Takto – někteří navíc s fotoaparátem – vyráželi v sobotu 3. července turisté na Pochod Mánesovou stezkou z Náměště na Hané. Osazenstvo zámku Čechy pod Kosířem tuto akci zorganizovalo už podruhé. Od rána se tak od Náměště směrem na Prostějovsko trousily desítky lidí. Čekalo je parné počasí, ale také trasa, která z velké části vedla lesem.

„V sedm třicet byl start a první účastníci se zde objevili zhruba deset minut před půl jedenáctou. Trasa byla dlouhá jedenáct kilometrů a byly zde dvě kontroly,“ prozradil za organizátory Petr Šindler. Jeho nejčastějšími slovy ten den byly „nabídněte si“ a „medaile“. Právě občerstvení, medaili i pamětní list úspěšní pokořitelé celé trasy v cíli dostali.

Do něj však vedla přeci jen dlouhá cesta. Mezi prvními ji zdolal Josef Jüngling. „Trasa byla stejná, počasí nám vyšlo. Šlo se tedy dobře. Ještě se vrátíme přes Lhotu pod Kosířem a Černou věž v Drahanovicích,“ poznamenal turista. Sám přitom na mnohých podobných událostech nejen startuje, ale podílí se aktivně i na jejich chodu. „My podobné akce i pořádáme, chodíme každý týden. Takže se nechodíme inspirovat, radíme spíš my,“ usmívá se Josef Jüngling krátce předtím, než na něj vyšla řada s medailí – každá přitom byla originální, žádná sériová výroba.

„Na všechny účastníky medaile vyšly, což je pozitivní,“ konstatoval po akci kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa. Ze startu do cíle nakonec došla padesátka lidí. Pokud se někteří z nich zúčastní i napřesrok, čekají je novinky. „Spokojenost panuje určitě, plánujeme pokračovat. Co ale chceme změnit, je skutečnost, že momentálně to není okruh. Většina lidí se dnes posunuje po vlastní ose. Takže i na jejich doporučení budeme příště mít cíl i start na jednom místě,“ vysvětlil Váňa záměr akce.