Po rozsáhlé a velkoryse pojaté rekonstrukci se provoz Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem rozjel na plné obrátky. Navzdory tomu oblíbený Josefkol se letos bohužel konat nebude. Tradiční sraz řemeslníků v zámeckém parku se u nás dlouhodobě řadí mezi nejnavštěvovanější akce roku. 

 

Přestože v průběhu uplynulých týdnů došlo k rozvolnění protiepidemických opatření,

návštěvnost nádherného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem zatím poněkud zůstává za očekáváním. „Lidé přichází méně, než tomu bylo v předchozích letech. Denně se však dotazují telefonicky, jestli a za jakých podmínek je možný vstup do Muzea kočárů,“ popsal majitel muzea Václav Obr.

Kvůli dlouhé době plné nejistot byl nakonec zrušen i Josefkol, který by se za normálních okolností opět konal předposlední červencový víkend. „V krátké době po rozvolnění není možné akci takového formátu uspořádat, neboť přípravy na ni zaberou obvykle celý rok.

Navíc někteří z účastníků jsou řemeslníci z jižní Moravy, jež byla postižena tornádem. Nyní mají velké ztráty a zcela jiné starosti,“ odůvodnil Obr.

To však neznamená, že Muzeum kočárů zcela usne. „Na příští měsíce jsme naplánovali sérii akcí pro menší skupiny zájemců. Půjde o ukázky historických kočárů v naší krajině, řemeslné a předváděcí akce, umělecké kovářské, kamenické práce a jejich ukázky a mnohé další,“ upřesnil Václav Obr.

Jak už Večerník informoval, při akci „Cestovním kočárem po Olomouckém kraji“, které se zúčastnily stovky lidí v jednotlivých obcích a městech, začala sbírka na pomoc jižní Moravě „Během této akce darovali občané na jednotlivých zastávkách na podporu rodin zasažených

tornádem celkem 18 800 korun. Nejvíce přispěli lidé z Náměště na Hané a Litovle,“ zmínil Václav Obr s tím, že na tento program navázaly hned další den formanské jízdy za

poznáváním tradic a přírodních parků našeho kraje.

V Muzeu kočárů, které je po patnácti letech stavby dokončeno, představí o prázdninových víkendech komentované prohlídky v livrejích s video projekcí a ukázkou mistrů řemesel.

Návštěvníci spatří umělecká díla z různých úhlů pohledu s předvedením patentních

mechanismů na historických kočárech.