Vláda České republiky na svém jednání schválila další rozvolnění proticovidových opatření, která měly původně platit od 1. července. Nakonec se ta v řadě případů stalo už uplynulou sobotu. Změny se týkají například škol, obchodů, služeb, kulturních akcí či restaurací. Podívejte se nyní na nové úpravy, ať máte přehled.

Obchody

Nově platí pravidlo jednoho člověka na 10 metrů čtverečních. Doposud to byl jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Toto omezení se nevztahuje na dítě mladší 15 let doprovázející zákazníka a na doprovod zákazníka, který je držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením. Stále také platí vzdálenost mezi lidmi, kteří nejsou členy jedné domácnosti, alespoň 2 metry.

Kluby, restaurace a bary

V klubech a zařízeních stravovacích služeb je už možné produkovat živou hudbu, v platnosti naopak prozatím zůstává zákaz tance. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění covid-19,“ vysvětlila hlavní hygienička Pavla Svrčinová důvody, proč doposud trvá trochu absurdní zákaz tance.

Kulturní akce

V rámci kulturních představení (koncerty, divadelní a filmová představení atd.), na sportovních utkáních, na kongresech a vzdělávacích akcích je nově za stanovených podmínek ve venkovním prostředí možná účast až 5 000 diváků nebo posluchačů, ve vnitřním prostoru až 2 000.

Soukromé a hromadné akce

Zvýšení maximální kapacity se týká také soukromých a veřejných hromadných akcí, a to na přítomnost až 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku.

Bazény

Zvýšuje se kapacita bazénů a wellness zařízení, a to až na 75 % celkové kapacity.

Kadeřnictví

U epidemicky rizikovějších činností (kadeřnictví, kosmetika, manikúra, masáže apod.) se nově ruší podmínka poskytování služby v jeden moment pouze jednomu zákazníkovi. Stejně tak se ruší povinná evidence zákazníků. Ti ale stále budou potřebovat test, očkování či potvrzení o prodělání nemoci před méně než 180 dny.

S účinností od 1. července 2021 se navíc také ruší všechna povinná pravidelná testování v zaměstnání, u osob samostatně výdělečně činných a ve školách. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) navíc předpokládá, že lidem v MHD a v obchodech již mají stačit pouze chirurgické roušky místo respirátorů.

 

Tématická strana Večerníku vychází jako součást tištěného vydání ze dne 12.7. 2021