Co je to za blbost? Jak to jako myslí? To se asi spletli! Právě takové reakce nejčastěji vzbuzoval mezi lidmi z Prostějova nápis na mramorové desce, která byla před více jak dvěma roky umístěna na dům na Pernštýnském náměstí.

Dvě poloviny bronzové busty známého prostějovského rodáka jsou zde doplněny výrazným nápisem: „Na tomto místě v noci 23. června 2021 básník Jiří Wolker potkal sám sebe“. Vše je doplněno úryvkem z básně. Zatímco většina lidí kolem desky jen netečně prošla a další u ní nechápavě kroutili hlavami, desítka zvídavých a veselých studentů Gymnázia Jiřího Wolkera se pokusila přijít celé věci na kloub.

Ve středu 23. června kolem dvaadvacáté hodiny bylo na Pernštýnském náměstí v Prostějově veselo. Desítka mladých lidí se fotila u desky, kterou zde město nechalo umístit v březnu 2019. „Je to asi rok a půl, co jsme po jednom z řady našich pravidelných setkání procházeli městem a všimli si této desky. Vůbec jsme nechápali, co je tím myšleno. Jistá bizarnost a časová nesmyslnost nápisu nás ovšem zaujala, a tak jsme si datum, které je na desce uvedené, poznamenali do svých kalendářů. Rozhodli jsme se, že se tu v daný termín prostě musíme sejít, což se nám i podařilo,“ vysvětlil nám Michal Šilhánek, kterého Večerník ve středu po setmění spolu s ostatními u desky potkali.
Přítomné kromě zájmu o společenské dění u nás i ve světě spojovala ještě jedna věc. „Všichni, kteří jsme se tu sešli, jsme buď studenti, nebo absolventi gymnázia, které má jméno Jiřího Wolkera přímo ve svém názvu. Takže je to pro nás srdeční záležitost,“ ozřejmil student Mezinárodních vztahů na brněnské Masarykově univerzitě, který dle vlastních slov o okolnostech zrodu desky i záměru autora dosud nevěděl téměř nic.
Pouze díky své zvídavosti se dozvěděl, že se deska na Pernštýnském náměstí jmenuje Wolker vs. Wolker a je po desce neznámého čtenáře umístěné v Městské knihovně v Prostějově druhou tzv. dememoriální deskou z dílny Miloše Karáska. „Jejich koncept vychází z tradiční formy pamětních tabulí, ale svou zdánlivou absurdností cíleně atakují diváka. Smyslem této zápletky je intelektuální útok na jeho vědomí, snaha o vtažení do informační hry a následné spuštění volného myšlení,“ vysvětlil Večerníku smysl desek sám sochař, který je rovněž autorem oblíbené sochy básníka sedícího na lavičce na hlavním prostějovském náměstí či pamětní desky věnované Edmundu Husserlovi, kterou lze najít na budově Finančního úřadu, tedy v místech, kde kdysi stával rodný dům později celosvětově známého filozofa.