Není důležité zvítězit, ale namočit se! I tak by se dalo shrnout předsevzetí účastníků Neckyády v Brodku u Konice. V pořadí už osmý ročník soutěžního odpoledne u vody a v ní se konal uplynulou sobotu 17. července v příjemném areálu „Na rybníčku“ u kulturního domu. Na veskrze letní akci byla zvědavá spousta místních i lidí ze širokého okolí.

Přírodní hasičská zdrž v Brodku u Konice i tentokrát hostila dvě kuriózní plavidla, na nichž byste Atlantik asi nepřepluli. S jedním z nich dorazili Zombie boys ze Suchdola, v tom druhém pádlovaly Myšky.

 Po jejich úspěšném představení se již rozběhly tradiční disciplíny, jimiž jsou plavba v neckách, přechod přes lávku, jízda přes lávku s trakařem a nakonec také přejezd lávky na kole. Do zápolení se pustila desítka mužů, dvě ženy a tři děti. Už při první disciplíně se projevila výhoda u lehčích závodníků. Zatímco děti lávku rychle přeběhly, dospělí, pod nimiž se lávka prohýbala, obvykle zvolili výrazně pomalejší postup. V mnoha případech se jednalo o pravidelné účastníky této náročné soutěže, a tak na mnohých bylo již brzy patrné, že jim ani tolik nejde o celkové vítězství jako spíš o pobavení přihlížejících.
Diváci si kromě sledování jejich krkolomných kousků také pochutnávali na bohatém občerstvení z udírny, jemuž vévodily připravené makrely. „Škoda, že tu tentokrát nikde není zmrzlina či ledová tříšť,“ povšimla si jedna z přítomných.
A organizátoři si akci užívali spolu s ostatními. „Loni nám počasí nepřálo, a tak jsme Neckyádu museli přesouvat, což jí určitě neprospělo. Letos se vše vydařilo, z nebe nám pohrozilo pouze pár kapek. Příjemně mě překvapilo, kolik lidí za námi dorazilo z okolních vesnic ať už ze Suchdola, Horního Štěpánova, či dalších,“ pochvaloval si starosta pořádajících hasičů Josef Havelka, který se tentokrát zhostil i role moderátora.
Bylo patrné, že při dobrém počasí je o podobné akce mezi lidmi na Konicku zájem. „Příští rok uspořádáme Neckyádu určitě zase,“ přislíbil na závěr Josef Havelka.