Triatlon je nejlepší kuchař! I pod tímto heslem by se mohl konat pravidelný Zdětín Cup, který pro své účastníky přichystal kilometr plavání, 70 kilometrů na kole z Vyškova do Zdětína a zhruba 7,5 kilometru dlouhý běh na Bělecký Mlýn a zpět. Oblíbená akce v sobotu 10. července napsala již své 9. pokračování.

Na start náročného závodu se o víkendu postavilo 18 mužů a 3 statečné ženy. Dalších celkem 8 účastníků absolvovalo pouze náročnou cyklistickou část, která je zavedla od vyškovského aquaparku přes Rychtářov, Otinoves, Protivanov, Drahany, Lipovou, Konici, Laškov a Čechy pod Kosířem do Zdětína. Organizátoři ve srovnání s loňským ročníkem sice zaznamenali úbytek účastníků, na druhou stranu výrazně stoupla jejich kvalita. Svědčí i o tom i fakt, že loňský vítěz Jan Šedý letos skončil na šestém místě. Hlavním cílem drtivé většiny sportovců byly kromě nezaměnitelného pocitu příjemné únavy také naprosto bezkonkurenční steaky připravované hanáckým MasterChefem Leošem Čarným. „Hlavní novinkou letošního ročníku byl fakt, že tentokrát nikdo nezabloudil. To se nám zatím nikdy nestalo. Pozoruhodné je, že při našem triatlonu zakufrovali výhradně vysokoškoláci. Člověk se základním se u nás prostě neztratí,“ prohlásil s úsměvem hlavní organizátor a duše celé akce Tomáš Kučera, který i tentokrát celou trasu absolvoval na horském kole. „Triatlon mi sice moc nejde a pravidelně se umisťuji na chvostu startovního pole, ale pořád je to věc, kterou umím asi nejlépe,“ vtipkoval Kučera, který nepochybně musel mít radost ze svého syna, jenž v opravdu silné konkurenci obsadil skvělé třetí místo.
Kdo by si chtěl triatlon vyzkoušet na vlastní kůži, nemusí zoufat, že mu Zdětín Cup unikl. Pomalu už se totiž blíží svátek všech amatérských sportovců, kterým bude konický triatlon Veteran Steel Man. Ten bude v sobotu 31. července hostit koupaliště ve Stražisku. Tentokrát se všestranní sportovci utkají na distancích 800 metrů plavání, 50 km na kole a 7,6 km běhu. Pro ty, kteří s tímto krásným sportem buď teprve začínají, či si ještě na tak dlouhý závod nevěří, bude připravena varianta hobby s distancemi 400 metrů plavání, 20 km kolo a 5 km běh.

28 zdetin2