Kdo má rád tvrdší muziku, v sobotu 10. července si přišel na své. A nemusel ani nikam do klubu nebo na velký koncert. Stačilo zajít do prostějovského zámku. Tam se poprvé konal ProFest rock, nový festival, který dal prostor lokálním kapelám. A to těm amatérským, někdy začínajícím, jak se ale ukázalo, tak ve všech případech kvalitním. Organizátoři z městského Kulturního klubu Duha na festival přivedli pět kapel, z toho tři prostějovské. Konkrétně Kepler-22, Medea Rey a Majestico Muzikus.

Seřazení skupin za sebou přitom nebylo náhodné. Jak prozradila jedna z hlavních pořadatelek Pavla Vašková, nejtvrdší muzika zaznívala uprostřed programu v podání kapely Medea Rey. Pak se hudba postupně uklidňovala, na konci tak nádvoří rozezněl i hit od skupiny Buty Jednou ráno. „Nevěděla jsem sama, co od toho mohu čekat. S akcemi se roztrhl pytel. Lidi ale přišli. Je to tak, jak jsem si myslela, mezi kapelami je hodinová pauza, takže fanoušci přichází čistě na koncert své oblíbené kapely, pak se publikum mění. Ale na všechna vystoupení jich dorazilo dost,“ poznamenala Pavla Vašková.

Jak se ukázalo, lidé si na nádvoří zámku cestu našli. A to všechny generace od náctiletých přes „dvacátníky“ a „třicátníky“ až po lidi středního a staršího věku. Každý si zkrátka našel v programu to svoje. Často pak přicházeli právě skalní fanoušci některé ze skupin nebo jednoho z jejich členů. „Přišli jsme sem na Medea Rey, to je jasné. A jejich bubeník je prostě boží. Akce se nám moc líbí, je to tu super,“ prozradila jedna z mnoha posluchaček Dagmar Zeidlerová. K dobré náladě publika pak přispělo i občerstvení.

Akce tak napsala první ročník. Co ale bude v budoucnu? Šlo o začátek nové tradice? „Uvidíme, jak se k tomu postaví město a co dovolí rozpočet,“ konstatovala Pavla Vašková. Jedno je ale už jisté. Určité pokračování totiž bude, a to už letos. Jen v trochu jiném duchu. „Chtěli jsme podpořit mladé amatérské kapely, často začínající. Ráda bych pokračovala a první pokračování budeme mít už 7. srpna, ale tentokrát to bude zaměřené na country. A kapel bude více, zřejmě sedm,“ láká na další akci Pavla Vašková.