Také tohle léto bude v areálu hradčanského mlýna živo. Jeho majitel, nadšenec do starých věcí a zároveň do motorek, Petr „Kenny“ Burian se navíc rozhodl navázat na loňský rok letním promítáním. Tentokrát bude ovšem ozvláštněné, na komedii Slunce, seno, jahody totiž dorazí i její režisér Zdeněk Troška. „Chtěli jsme opět udělat letní kino s chutí. Chtěli jsme to spojit s motocyklem Jawa 350, který my často renovujeme. A tenhle typ, na kterém jezdil Venca Konopník, je velmi populární,“ říká Petr Burian.

A to už nebylo daleko od toho, aby režisérovi přišla pozvánka. „Napadlo mě, že by bylo hodně fajn mít tam pana Trošku. Tak jsem na Facebook napsal žádost kamarádům, zda ho někdo zná. Jeden znal manažera, spojili jsme se, domluvili a je hotovo,“ usmíval se Petr Burian. S promítáním je spojen i sraz motorek, a to právě Jawy 350.

Přípravy na akci už jsou v plném proudu. Pořadatelé už navíc mají za sebou první zkušenost se Zdeňkem Troškou. „Byli jsme v Praze fotit na náš plakát pana Trošku. Je to veselý, báječný člověk, byl úžasný, jen co sedl do auta. Byly to tři hodiny smíchu. Navíc je člověk z vesnice, máme mlýn, ty staré budovy má rád, věříme tedy, že se těší a večer si užije,“ poznamenal Petr Burian. Loni v areálu mlýna uspořádal promítání filmu Slavnosti sněženek. A k němu se podávala pečeně se šípkovou omáčkou i se zelím. Jak je to letos? „Občerstvení bude, lidi se mohou těšit na králíka,“ prozradil majitel mlýna. Chuťové buňky, či spíš čichové, ale lidé podráždí i jinak. „I motorka má chuť“. Třeba Jawa smrdí při nastartování po spáleném dvoutaktu. Takže bude možné cítit naživo motorku, která v tom filmu jezdila,“ vzkazuje veřejnosti, nejen filmové. Promítání spojené s besedou se Zdeňkem Troškou se uskuteční v pátek 23. července od 18 hodin. Vstupné, které se už nyní dá sehnat v předprodeji, bude věnované na další opravy a údržbu starobylého mlýna.