Život kolem plumlovské přehrady letos dostal další rány. Na začátku letní sezóny se o ně přičinila kvanta mrtvých ryb, jejichž puch obtěžoval všechny v okolí. V polovině prázdnin je to pak fakt, že je v ní stále výrazně méně vody, než je normální stav. To zásadním způsobem ovlivnilo život na obou hlavních plážích u přehrady. Zatímco na pláži U Vrbiček se lidé v menším počtu koupou, protilehlá pláž, kde se rozběhla výstavba, zeje prázdnotou.

 

Po několika letech, kdy byla vypuštěná, se zdálo, že se k ní během léta život pomalu, ale jistě vrací. Návrat starých dobrých časů, kdy se v jejím okolí každodenně slunily davy lidí, komplikovaly kromě proměny životního stylu také problémy s nestálou kvalitou vody. Letos voda v přehradě alespoň prozatím zůstává relativně čistá, hygienici její kvalitu hodnotí dvojkou. Jedná se tedy o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů.

Po dně jezdil se sekačkou

Zásadní problém tak nespočívá v kvalitě, ale v množství vody. Její stav snížilo Povodí Moravy kvůli opravám přepadu hráze a výstavbě mostu, který se stane součástí nové cyklostezky. Přestože vedení státního podniku slibovalo, že se nádrž podaří dopustit tak, aby to nemělo na průběh rekreační sezóny vliv, bohužel se to nepodařilo. Na svém letošní minimu tak byla přehrada na začátku prázdnin, postupně se výše hladiny přece jen zvyšovala, nicméně i nyní je stále minimálně čtyři metry pod normálem. „Tenhle stav má určitě vliv na nižší návštěvnost. Je to sice lepší, než když byla přehrada úplně vypuštěná, na druhou stranu k nám i během krásných slunečných dní míří výrazně méně lidí než třeba loni. Myslím, že v kempu nad přehradou to vnímají stejně,“ zhodnotil dlouholetý provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek, na něhož letos čekala kuriózní situace. „Asi by mě nikdy nenapadlo, že se po dně přehrady budu prohánět se sekačkou a s křovinořezem. Ale jinak to nešlo, dno již zarůstalo natolik, že by přístup do vody nebyl možný,“ vysvětlil Radek Kocourek, který vysekal zhruba padesát metrů dlouhý pás. O tom, že to bylo skutečně třeba, svědčí fakt, že jeho okraje už zarůstají opravdu vysokými křovinami. „Kromě delší cesty do vody je určitou nepříjemností i to, že lidé do ní už nevstupují po kamíncích, jak bývají zvyklí, ale v místech, kde už je bahno,“ dodal Kocourek, podle něhož ani tento fakt mnohé z nadšenců od přírodního koupání neodradil.

 

U Lázničků sezónu odpískali

Ještě horší situace letos panuje na protilehlé pláži U Lázničků, kterou řada lidí zná ještě pod předchozím názvem U Valáška. Prostor si od letošního roku pronajal od města Plumlov Radek Slepánek. Nový nájemce na jaře zvítězil ve výběrovém řízení s ambiciózním projektem, který počítal s různorodými sportovišti pro děti i dospělé a velkým množstvím dalších atrakcí. Už nyní je téměř jisté, že během letošního sezóny se nic z toho realizovat nepodaří.

Na pláži, po níž se vine nová cyklostezka, sice proběhly terénní úpravy a vzniklo dřevěné ohrazení, v pátek dopoledne tam však žádný čilý stavební ruch nepanoval a na rozdíl od Vrbiček byl prostor zcela liduprázdný. „Vím, že se tam něco buduje, v jaké fázi realizace ovšem je, to v tuto chvíli netuším. Vše nasvědčuje tomu, že pro letošní sezónu pláž ještě pro lidi otevřena nebude, což je vzhledem ke stavu vody i pochopitelné. Je pouze na nájemci, kdy provoz zahájí, smluvně k tomu zavázán není,“ reagovala na naše dotazy plumlovská starostka Gabriela Jančíková. Radka Slepánka, který má pláž pronajatu na deset let, se nám na jeho mobilním telefonu navzdory opakovaným pokusům zastihnout nepodařilo.