První ročník pivních slavností mají za sebou ve Slatinkách. Obec na hranici prostějovského regionu se do těchto slavností pustila předminulou sobotu s nevšedním elánem a výsledek stál opravdu za to. Devět výčepů, více než desítka různých druhů piv ze sedmi pivovarů, k tomu vynikající jídlo z udírny za lidové ceny, vratné kelímky se zálohou, bohatý program pro děti i dospělé. Velmi vydařená premiéra, kterou si nenechala ujít řada místních, ale také vzdálenějších návštěvníků. Ve sportovním areálu ve Slatinkách to zkrátka žilo, všechna připravená posezení příchozí bezezbytku zaplnili.

Zahájení pivních slavností proběhlo v sobotu 31. července už hodinu po poledni, kdy došlo k slavnostnímu naražení sudů. Během dne pak nechyběl zábavný program a samozřejmě doprovodná hudba. O zábavu se postaralo například loutkové divadlo, které pobavilo nejen děti, ale i dospělé. Od šesté hodiny se mohli těšit příznivci hudby na skupinu Luna a od osmé hodiny probíhala volná zábava pro všechny zúčastněné.

Milovnicí zlatavého moku měli opravdu z čeho vybírat. Na devíti výčepech si bylo možné vybrat z více než desítky druhů piv, na které měl kdo zrovna chuť. V udírně nechybělo cigáro, klobása, ale také žebra a další pochutiny. Velké vyžití zde našly také děti. Pro ně byl připraven stánek s malováním na trička, velká trampolína, obří skluzavka, ale také stánek s cukrovou vatou nebo ledová tříšť. „Jsme tu kousek na dovolené, a protože jsme dnes zaslechli o této akci, tak jsme sem vyrazili. Musím říct, že se tady vážně bavíme,“ podělil se o dojmy jeden z přítomných, jinak obyvatel okresu Šumperk.

„Jsem rád, že nám to tu dnes takhle pěkně všechno vyšlo. Počasí bylo parádní. Lidé jsou také úžasní. Pochvalu si zaslouží všichni, kteří přiložili ruku k dílu, protože bez kohokoliv z nich by to nešlo. Velké poděkování patří našim manželkám, které se staraly o děti. Dále taky hasičům a sportovcům v naší obci. Už teď to vypadá, že u premiéry neskončíme,“ nastínil Martin Orban, jeden z hlavních pořadatelů.

Kromě výše zmíněného mysleli organizátoři také na přírodu. Na celé akci bylo možné používat pouze vratné kelímky, který si každý mohl za zálohu vypůjčit, čímž se množství odpadu radikálně snížilo.

A o jaká piva byl největší zájem? „Přes parný den šly nejvíce na odbyt desítky, teď už ale navečer asi trochu přitvrdíme,“ dodával se smíchem Michal Orban.