Sláva desetiletí. A to doslova: Vrchoslavice se v sobotu 7. srpna ocitly ve víru veselí. Od odpoledne až do nedělního rána se zde konaly obecní slavnosti, na kterých nechybělo nic: dobré jídlo, sportovní výkony, hudba plus vzpomínky, spousta vzpomínek. Ještě než ale došlo na alba fotek ukrytá v sokolovně, vyrazil průvod – zčásti krojovaný – z areálu Zamlýní. A bylo se na co dívat: uniformy hasičů, prapory, ale také alegorický vozík s malými dětmi. Cíl?

Sokolovna. Ale nejen ta, akce se totiž naráz konala hned na třech místech. Za farou bylo posezení, za školou také. Děti si mohly užít také fotbalu v zorbingových koulích nebo šermířské vystoupení.

Nejživěji bylo ale právě v sokolovně a taky před ní. Po vyvěšení vlajky obce a odeznění národní hymny přišlo na řadu předávání nového hasičského auta místní jednotce. Poté se už všichni přesunuli do zmíněné sokolovny, kde se konaly doslova hody: všude koláčky, také chlebíčky a další dobroty. „Určitě bude atraktivní ochutnávka tam v rohu, kde se koštují džemy a marmelády. Letos je jich osmnáct. Máme tedy plnoleté marmelády,“ usmívala se před Večerníkem místostarostka Alena Palíšková. V proslovu se pak ještě jednou dotkla otázky jídla, konkrétně zdejšího motorestu. „Slovy majitele, minimálně rok a půl se tam nic dělat nebude, musí proběhnout vnitřní přestavba,“ vzkázala lidem, kteří se na to zjevně v nedávné době ptali.

Kdo ale o jídlo nestál, měl i tak co zhlédnout. V sokolovně se prezentovaly všechny aktivity a spolky z obce, k mání bylo ohromné množství fotek. Nebo povídání o místním Sokolu od pamětníka. Na to vše se přišla podívat třeba Marie Řezáčová. „Když jsou ty oslavy… Mám dost roků. Takže co můžu a dostanu se, tak tam dojdu. Ve Vrchoslavicích bydlím celý život. A je to hodně krásných vzpomínek,“ usmívala se žena, která tráví v obci už 76 let svého života. Na marmelády si ale, se smíchem, netroufla. „To nepostačím, to bych nezvládla. Neokoštovala bych to všechno,“ poznamenala. Marmelády, stejně jako výpěstky místních zahrádkářů umě naaranžované hned vedle opravdu budily hodně pozornosti. Pak ji ale na sebe strhli sokolíci a sokolky povedeným vystoupením.

Přestože slavnosti 670 let obce začaly už okolo jedné hodiny sobotního odpoledne, protáhly se až hluboko do noci. „Jsme hodně spokojení. Řada lidí je na dovolených, přesto jich spousta došla. Byli jsme až překvapení. A navíc dobře se bavili: ostatně se pokračovalo až do dvou do rána,“ konstatoval starosta obce Dušan Svozílek. Ten zdůraznil, že když se jednalo o akci Vrchoslavic, byl program taky čistě vrchoslavický. „Probíhal v naší režii: hudbu obstarali místní, hasiči pak občerstvení. Celkově se akce povedla,“ zhodnotil spokojeně.