„Poštovní holub křídly o vzduch bije, vraceje se domů, s nadějí i bez naděje věčně se vracíme domů.“ Citát ze známé básně Jaroslava Seiferta dobře přibližuje událost, k níž dochází právě dnes, tj. v pondělí 9. srpna.

Do rodinného hrobu na Městském hřbitově v Prostějově budou uloženy ostatky zdejší rodačky a světoznámé dětské psycholožky Jiřiny Prekopové, která zemřela loni v září v Praze. Poslední rozloučení s ní proběhne v pondělí 9. srpna ve 14:00 hodin.

 

Jiřina Prekopová se ještě jako Jiřina Hošková narodila 14. října v Prostějově. Jelikož se netajila svými protikomunistickými názory, musela v socialistické vlasti navzdory dokončenému vysokoškolskému vzdělání pracovat v zemědělství. Její manžel strávil coby politický vězeň patnáct let ve vězení. V roce 1970 oba emigrovali do Německa, kde se po počátečních peripetiích mohla konečně naplno věnovat vystudované psychologii.

První pracovní místo v tomto oboru dostala v domě pro postižené lidi, poté pracovala s autisty v centru ve Švábské Albě. Mnoho let působila také na dětské klinice ve Stuttgartu. Jiřina

Prekopová napsala řadu populárně-naučných knih o výchově dětí, z nichž se staly bestsellery. Nejznámější z nich je její Malý tyran pojednávající o příčinách a léčbě dětské panovačnosti a o skutečných potřebách malých dětí. Přeložena byla do 26 jazyků.

Prostějovská rodačka byla mimo jiné také známou propagátorkou terapie pevným objetím. Ve svých názorech dokázala skvěle reflektovat problémy dnešní doby. „Často se mluví o hyperaktivních dětech. Rodiče s nimi chodí po lékařích, ti se u nich snaží objevit neurologické poruchy. Ale to jsou prostě děti současného životního stylu. Téměř vždy jde o případy, kdy v rodině chybí otec nebo tam nemá autoritu. Jací mají ti chlapci být jiní než zdegenerovaní, když jsou často vychováváni matkou, otce vidí jednou za čas a od matky slyší, jak je ten otec nemožný?“ vyjádřila se například v jednom z četných rozhovorů.

Jiřina Prekopová se do svého rodného města pravidelně vracela, byla držitelkou Ceny města Prostějova a kmotrou zdejšího mateřského centra Cipísek. Zemřela loni v září v Praze ve věku 90 let. Teprve nyní se s ní její nejbližší, stejně jako mnozí další mohou konečně důstojně rozloučit. Pohřeb se koná v pondělí 9. srpna od 14:00 hodin na Městském hřbitově v Prostějově.