Zámecká akce roku! Právě tak nazvali organizátoři Šermířský víkend, který se konal uplynulou sobotu a neděli v Plumlově. Lidé během něj mohli sledovat jedno vystoupení za druhým a kromě toho si vyzkoušet řadu kdysi běžných činnosti, a to přímo na vlastní ruce, nohy či zadek.

Zatímco v sobotu 7. srpna panoval nádherný letní den, v neděli už bylo počasí o poznání horší. Přesto se po oba dva dny nádvoří plumlovského zámku po čase opět přesunulo o několik století nazpět. Mimo jiné se tu představila skupina historického šermu Grál se svou šermířskou povídkou Princezna Brunhilda, mušketýrský regiment Corporal, jenž předvedl nelítostné souboje napříč historickými obdobími, skupina historického tance Roseta se svým pásmem renesančních tanců a mnozí další.

„Program byl zajímavý a pestrý, nicméně překvapilo mě, že skončil nedlouho po páté hodině, přestože v plakátu pořadatelé avizovali, že potrvá do šesti hodin. Na druhé straně stále fungoval jarmark a člověk tu určitě měl i poté spoustu věcí, co mohl dělat. My jsme zkusili jízdu na koni a také jsme si za asistence sympatického kováře vykovali podkovu,“ prozradila Večerníku Ludmila Nová, jedna z návštěvnic.

Během uplynulého víkendu probíhaly i prohlídky plumlovského zámku. Jejich speciální noční varianta je připravena na nadcházející sobotu 13. a neděli 14. srpna. Návštěvníci během nich budou svědky úsilí šlechtického rodu Lichtenštejnů o postavení nové monumentální stavby. Organizátoři zároveň slibují představení plné tance, krásných dam i hrdinných kavalírů. „Součástí nočních prohlídek budou šermířské souboje a ohňová show,“ navnadil kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.