Když dožínky, tak pořádné a se vší parádou. Tímto heslem se už nějaký ten pátek řídí v Pivíně. Alespoň to platí o místním divadelním spolku Větřák. Ten každoročně pořádá dožínky plné krojů, hudby a zpěvu. Letošek nebyl výjimkou. Lidé se sešli na poli, aby sklidili a naložili zralé obilí, které potřebovalo vymlátit. A pak také na návsi: zde se konal tradiční program za účasti folklórního souboru Klas. U toho prostě Večerník nemohl chybět!

Dožínky 2021 však byly v mnohém nové, což upřesnil prezident Větřáku. Hovořil třeba o přítomnosti srbského folklorního soboru. „Bylo to pro nás trochu překvapení, víme to asi od čtvrtka. Zřejmě mají družbu s Velkým Týncem. A jelikož my se známe zase s nimi, tak se ozvali, zda nemohou přijet. Uvítali jsme to: je to tady nový, zajímavý prvek. Myslím si, že to sem zapadlo a obohatilo program,“ uvedl pro Večerník Václav Horák.

Zatímco pak Srbové vsadili na kytaru, Klas předvedl spíše hru na housle a jiné strunné nástroje. Program přinesl spousty tanců a zpěvu – prim třeba mezi tanci hrála polka. „Vystoupení jsem si užil. Byla to pro mě výzva, největší s padající vestou. Je to ale něco, co už nějakou dobu umím, vytáhli mě, protože věděli, že to umím. A tančil jsem se sestrou, se kterou jsem zvyklý i zkoušet, takže v pohodě,“ nechal se slyšet jeden z tanečníků Klasu Martin Dobeš. Zpět ale k novinkám. Mezi ty patřila také pouť Hanáků. Ta se loni konala směrem do Dubu nad Moravou. Letošek ale patřil Pivínu. „Pouť Hanáků je taky novinka. Spolek Hanfos, který je pořádá, se nám ozval. Vzpomněli si, že Pivín je poutní místo. Tak jsme to spojili. Je to pro nás takové plus,“ prozradil Horák.

Lidé se do akce zapojili i přes úmorné horko. Na své si přišli dospělí i děti, pro ty byly u hasičské zbrojnice od půl páté odpoledne připravené soutěže. Dospělí si dosytosti užili nejen kultury, ale i hodování. Táhly například domácí koláčky, při sečení pak nechybělo pohoštění od Hanaček v podobě syrečků, salámů a zeleniny. A slivovice? Ta tekla proudem.

„Přítel vystupuje ve Větřáku. Akce se mi líbí, nejsem zde ani zdaleka poprvé. A že bych se přidala? Ne, to ne,“ usmívala se žena, která se představila jako Marcela. Mezitím bylo kolem ní pořádně živo, přítomní chasníci i ženy všeho věku se navzájem povzbuzovali k práci i pití. Nic nepomohla věta ze života, která zněla při vystoupení Klasu „Nepij tu kořalečku“. V dobrém rozmaru proběhla celá akce. A to i přes vražedné vedro. „U nás organizátorů vládne spokojenost. A to naprostá,“ uzavřel Václav Horák.