Naši předci nás napříč staletími mohou nejen obohatit svými myšlenkami, ale také inspirovat svým rukodělným umem. V případě některých řemesel je do dnešní doby uchovává už jen nemnoho nadšenců. Někteří z nich se na oba dva dny uplynulého víkendu sešli na zámku v Plumlově. A Večerník byl u toho!

Zvídaví návštěvníci na akci mohli zjistit, jak se pracovalo na středověkém soustruhu, kterak se vyráběly tolik potřebné provazy, dozvědět se také řadu zajímavostí o tehdejších zbraních, nahlédnout do tajemství mincířství či si objasnit význam pojmů jako karetkování či lucetkování.

Kdo se kromě toho chtěl také bavit, pro toho byl připraven program v podobě celé řady dobových šermířských či tanečních vystoupení, z nichž některá byla doprovázena autentickou středověkou hudbou.

Velkým lákadlem pak nepochybně byla sobotní ohňová show konaná ve sklepě pod kavárnou. „Byla naprosto super, překvapilo mě, kolik mladých a šikovných lidí během ní vystoupilo. Člověka to pohltilo až tak, že úplně přestal vnímat štiplavý zápach kouře z ohňů, který neměl ze sklepa kam unikat. Ten si naplno uvědomil až při odchodu,“ zhodnotil jeden z návštěvníků.

Řemesla na zámku byla poslední letošní akcí nabitého prázdninového kulturního programu na plumlovské památce. Větší množství návštěvníků se tu dá očekávat až v sobotu 18. září, kdy se zde bude konat již tradiční Dobývání Plumlova v režii Klubu vojenské historie Dukla.