Dva dny plné živé muziky přivádějící fanoušky do varu, ale také dobrého jídla a více než dvaceti druhů piv jsou u konce. A i letošní již devátý ročník pivních slavností, který se poprvé proměnil na dvoudenní akci, stál opravdu za to. Počasí se kromě krátkého sprchnutí v pátečním večeru vydařilo a lidé se po celou dobu náramně bavili. Stejně na tom byl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník, mediální partner akce. Tahle akce byla prostě parádní!

Sobotní program zahájila náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová. V letošním roce si však společně s organizátory pouze přiťukla, tradiční soutěž o nejrychlejší zdolání piva letos neproběhla. „Letos jsme se rozhodli, že si jenom přiťukneme. Myslím si, že chlapci z organizačního výboru věděli, že zase nemají natrénováno a znovu bych je porazila, takže se raději vzdali bez boje,“ prozradila redakci.

Jídlo, káva, víno, hlavně však pivo

Pivovary ze všech možných koutů republiky, a že jich bylo více než dvě desítky, měly pro své zákazníky připraveno bohaté množství různých speciálů i klasiku. Nechyběly alko i nealko varianty, různé speciály a silnější piva, ale také stále populárnější ochucené varianty. Na své si tak přišli všichni milovníci zlatavého moku a ochutnat mohli také řidiči.

„Na akci sice máme řidiče, ale nyní zrovna pijeme nealko pomelo od Litovle. Nepřijel jsem se sem jen opít ze všech možných druhů piv, ale především za velmi dobrými kapelami, takže alko s nealkem pravidelně střídám,“ prozradil Pavel Novák, který přijel z Olomouce.

Našli se však i tací, kteří se během obou dnů snažili zažít všechny přítomné pivovary. „V pátek jsme si dali za cíl pokusit se obejít celou levou stranu. V sobotu jsme měli v plánu zase tu pravou, ale musím říct, že nakonec se nám to moc nepodařilo a vzdali jsme to. Těch piv by bylo opravdu hodně, ale většina z nich nám moc chutnala,“ říkala s úsměvem parta kamarádů z Prostějova, kteří na akci strávili páteční i sobotní večer.

Kromě obrovského výběru moku nechyběly i stánky s lihovinami a ostřejším pitím, ale například víno, které mělo také skalní příznivce. Pozadu nebyli ani milovníci kávy.

Po pivu však bývá také hlad, a i na ten zdejší organizátoři a stánkaři mysleli. Na výběr byla celá řada dobrot od kuřecího masa po hovězí. Grilované a také uzené maso, lahodné hamburgery, langoše nebo hranolky s velkým výběrem dresinků.

Skutečná nálož výborné muziky

 

Na obrovském pódiu v pátek návštěvníky bavila Gabriela V.G a legendární česká kapela Škwor (čtěte na straně 22 – pozn.red.). Sobota patřila místním Kontaktům, notoricky známé skupině Premier, zlatému hřebu v podání Komunálu a celou akci uzavřela skupina Hanz´s Fuckers, která na poslední chvíli vystřídala kapelu Limetall. „Musím přiznat, že na tuto změnu, která se udála až během posledních hodin, jsem zaregistrovala negativní reakce z řad občanů. Od těch, kteří si však našli cestu na pivní slavnosti, jsem slyšela jen slova chvály, přítomní se po oba dny bavili,“ dodala k této situaci Milada Sokolová.

Některé z návštěvníků dokonce nalákala až hudba během páteční produkce. Jako přiblížil například i Lukáš Hrdlička, který dorazil společně s kamarády, když z dálky slyšel hrát dobrou muziku. Návštěvy nelitovali. „Seděli jsme u pivka a slyšeli z dálky hudbu, tak jsme si zavolali taxík a vyrazili sem. Je potřeba se v životě bavit a nebýt jen někde uzavřený. Je to tady opravdu parádní a jsem rád, že jsme sem zavítali,“ hlásil. 

Vystoupil i Premier

Sobotní program nabídl I skvělé koncerty. Hned na začátku programu se představila dobře známá místní kapela Kontakt a našla si své věrné fanoušky, kteří si s ní rádi zazpívali známé songy. Mezi nimi nechyběla ani náměstkyně primátora Milada Sokolová, která sice slíbila, že je během jedné z písní doplní na bicí, ale na svůj obdivovaný nástroj se prý zatím nedokázala dostatečně připravit, do příštího ročníku se to prý pokusí napravit. Poté přišla na řadu skupina Premier, která už trochu přitvrdila notu a naladila publikum na legendární kapelu Komunál.

Ta si pro fanoušky připravila také více než hodinu a půl dlouhý koncert, jenž dostával své příznivce do varu. V zaplněném areálu tak byl slyšet nejen zpěv kapely, ale i doprovázejícího publika. „Na Komunálním odpadu jsem vyrostl, takže tady nebylo příliš o čem hovořit a hned když jsme viděli program, tak jsme zakoupili vstupenky. Koupili jsme si tu i jejich merch a celý den jsme si tu opravdu užili. 

Celá dvoudenní akce pak byla zakončena kapelou Hanz´s Fuckers, v nočních hodinách se pak areál za obchodním centrem pomalu a jistě vylidňoval. Dva dny plné skvělé zábavy, vynikajícího jídla a opravdu široké nabídky tak bavily všechny generace, které na akci během obou dnů dorazily a odnesly si spoustu zážitků, na které nyní mohou opakovaně vzpomínat.