S opatřeními proti šíření koronaviru žijeme už přes rok. Ovlivňují zkrátka vše a to, jak bude vypadat nástup do školních lavic, nevyjímaje. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 29. června vydalo manuál týkající se testování dětí na základních a středních školách v nadcházejícím školním roce.

Ani návrat žáků a studentů do lavic se neobejde bez povinných opatření, jako je například testování. Kabinet rozhodl, že testování žáků ve školách bude zahájeno hned první školní den. Provádět se bude opět rychlými antigenními testy.

Žáci prvních ročníků základních škol budou mít výjimku a otestovat se budou moci až 2. září, aby tak nedošlo k narušení slavnostního nástupního ceremoniálu. Další termíny pak budou pro všechny 6. a 9. září. Žáci, kteří se na začátku září preventivně neotestují na covid-19, budou muset po celou dobu ve škole nosit roušku či respirátor. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenčního vzdělávání. Výjimka bude platit pro děti s očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci. Tyto informace vyplývají z dokumentu Ministerstva zdravotnictví, který vláda schválila na konci června. „Ministerstvo doporučí školám zajistit samostatnou místnost pro možnost občerstvení a vyhradit těmto dětem a žákům také vlastní sociální zařízení," je uvedeno v materiálu.

Celé znění naleznete na https://www.msmt.cz/informace-pro-skoly-k-provozu-o-prazdninach-a-zacatku.

 

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a ZPÁTKY DO LAVIC vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 23. srpna