Po roční odmlce zaviněné koronavirovou pandemií se v kempu Žralok u plumlovské přehrady uskutečnil v sobotu další ročník oblíbeného Plumlovského kotlíku. Celkem jedenáct soutěžních družstev usilovalo o vítězství v soutěži o nejlepší kotlíkový guláš.

Akci nezastavila ani nepřízeň počasí, kdy hlavně při odpoledním vyhlášení vítězů padaly z nebe „trakaře“. Připravené guláše provoněly celý kemp a už okolo poledne je mohli ochutnat první návštěvníci. Ten nejchutnější ukuchtili „záchranáři“ z družstva 112 – V ohrožení života. Ti dokonce zájemce očkovali proti covidu zajímavou vakcínou...

Letos už oblíbený Plumlovský kotlík nezhatilo vůbec nic. Ani koronavirus, ani nepřízeň počasí, z olověných mraků se často spouštěly provazce vody. „Zrovna dvakrát dobré počasí jsme si neobjednali. Ale i tak mě těší velká účast, vždyť jedenáct soutěžních družstev jsme tu už dlouho neměli,“ po Večerníku po zahájení akce Martin Hyndrich, místostarosta města Plumlova, který tradiční akci pořádá.

Mezi soutěžícími převažovali muži, což ani v uplynulých ročnících nebylo výjimkou. „Tak samozřejmě každý přece ví, že chlapi vaří ty nejlepší guláše! Ale ani ženy tu nechybí, pár jich tu je,“ smál se plumlovský místostarosta, který Večerníku ujasnil pravidla soutěže ve vaření kotlíkových gulášů. „Každé z družstev dostane stejné množství dva a půl kilogramu vepřového masa a s ním si musí umět poradit. A je na každém, jaké další svoje ingredience a koření použije k tomu, aby guláš byl co nejchutnější a měl šanci na úspěch. Odborná porota však hodnotí celý průběh vaření, i to, jaký mají družstva stánek, jaká je jejich kultura prodeje, hodnotí se i oblečení jednotlivých členů družstev. Jak vidíte, někteří se tady u kotlíků potí v uniformách, lékařských pláštích, či dokonce v krojích,“ uvedl Martin Hyndrich.

Během soutěže neochutnávala uvařené guláše pouze porota, ale po zakoupení žetonů se do nich mohli pustit i příchozí návštěvníci. „Ochutnal jsem hned tři guláše a každý z nich měl zcela jinou chuť. Je zajímavé, jak jednotliví kuchaři pomocí různých koření dokáží tyto kulinářské výtvory ozvláštnit. Ten třetí byl ale hodně ostrý, musím si jít dát pivo,“ svěřil se Večerníku Jiří Novotný, který na akci dorazil až z Konice.

Originálně pojali celou akci soutěžící z družstva 112 – V ohrožení života. Členové družstva byli převlečeni za vojáky, policisty, lékaře a hasiče a nejenže v kotlíku kuchtili lahodný pokrm, ale návštěvníkům nabízeli v injekčních stříkačkách speciální rudou tekutinu! „Je to domácí griotka a podáváme ji jako protikoronavirou vakcínu,“ smál se jeden ze členů družstva, které nakonec v Plumlovském kotlíku 2021 zvítězilo v obou kategoriích. Nejlepší guláš navařili nejen podle odborné poroty, ale jejich kulinářský výtvor uchvátil i návštěvníky, kteří mu dali nejvíce hlasů. „Slavnostní vyhlášení proběhlo velice rychle, protože z nebe v tu chvíli padaly trakaře,“ odechl si plumlovský místostarosta Martin Hyndrich.