na přechodech pro chodce ve střehu, ulice ucpané auty a davy dětí i jejich rodičů mířící do škol. Už tyto indicie ve středu ráno signalizovaly, že první školní den je tady. A pro někoho vůbec první v životě. Ano, ve středu 1. září bylo dáno definitivní sbohem letním prázdninám a více než čtyřem tisícům dětí základních škol v Prostějově začaly školní povinnosti. Někomu se do školy po dvouměsíční pauze chtělo, některá dítka by si klidně prázdniny ještě prodloužila. Před Základní školou Jana Železného na Sídlišti Svobody v Prostějově však byly vidět samé úsměvy.

 

Vchod budovy byl už krátce po půl osmé doslova v obležení. Zatímco děti druhých až devátých ročníků si před dveřmi poctivě nasazovaly na ústa ochranné roušky a zamířily rovnou do svých tříd, pro prvňáčky bylo venku připraveno slavnostní uvítání. „Věřím, že pochopíte tuto situaci. Stále přetrvávají proticovidová opatření a doporučení, takže jsme letos upřednostnili vítání prvňáčků venku před školou. Je to lepší, než kdybyste se i s dětmi tísnili ve třídách s rouškami,“ vysvětloval rodičům i dětem Dalibor Ovečka, ředitel Základní školy Jana Železného v Prostějově.

Starší žáci mířili rovnou do tříd, děti, které přišly do školy vůbec poprvé, čekalo společné fotografování a pasování každého z nich. Ředitel Dalibor Ovečka poplácal mečem každého prvňáčka po rameni a osobně ho přivítal ve škole. K malým dětem i rodičům pak měl samozřejmě i krátký proslov. „Chtěl bych vás děti i rodiče co nejsrdečněji přivítat v naší škole. Jsme sportovní škola a naším prvořadým krédem je dodržování pravidel. A my tomu hodláme naučit i všechny děti. A to všechno v duchu fair play, aby veškerá pravidla byla dodržována přesně tak, jak jsou nastavena. I když si je nenastavujeme přímo my. Ale k tomu ta pravidla jsou. My atleti to máme na závodech i v životě tak, že i milimetrový přešlap je přešlap. Vím, že jsou sporty, ve kterých se běžně pravidla porušují, ale my to nechceme. Vaše děti chceme vychovávat opravdu ke spravedlnosti,“ pronesl ředitel školy Dalibor Ovečka.

Rodiče se krátce po osmé hodině na pár desítek minut se svými ratolestmi rozloučili. Poté, co prvňáčci byli ředitelem pasováni, odebrali se za doprovodu svých učitelek prohlédnout si svoji třídu a poprvé si sednout do lavic. „Před devátou hodinou vám je přivedeme zpátky,“ slíbily s úsměvem učitelky.

Jak si Večerník ve středu ráno všiml, většina dětí se do školy těšila. „Ty prázdniny byly hezké, užila jsem si je. Ale když k tomu připočtu těch několik dalších měsíců, co jsme museli být kvůli koronaviru doma, tak se mi po škole a kamarádech už stýskalo. Jsem ráda, že jsem konečně s nimi, máme si co vyprávět, svěřila se Večerníku dívka ze sedmé třídy Základní školy Jana Železného.