Volný čas dětí a mladistvých je téma, o kterém se dnes čím dál více mluví. Řeší se hlavně v souvislosti s pasivitou mládeže způsobenou nadměrným sledováním televize, časem stráveným u počítačů a v neposlední řadě i v souvislosti s obezitou a nezdravým životním stylem. Tento problém ještě navíc umocnila doba covidová. Přitom volný čas by měl v současné době plnit kromě jiného funkci relaxační, regenerační, sociálně preventivní a výchovnou.

Na volný čas dětí a mládeže mají zejména velký vliv rodina a instituce, které pro ně organizují různé činnosti. Volný čas by měl být dětem vymezený ve stejné míře, jako jsou povinnosti. Protože jedině tak bude pro všechny kvalitně strávený. Mezi volnočasové aktivity se řadí nejrůznější zájmové, umělecké a vzdělávací kroužky, kluby, sportovní aktivity, soutěže atd. Tyto aktivity se snaží nejen vzdělávat, vést děti ke sportu a bavit, ale zároveň zajišťují dohled nad dítětem v době, kdy rodiče jsou například v zaměstnání. Děti v nich navíc mají i příležitost k poznání různých činností a oblastí života společnosti, k formování vědomostí, dovedností a schopností či zájmů v zájmových činnostech, k naučení se trávit volný čas ve prospěch tělesného a duševního zdraví.

Je tedy zřejmé, že aktivity mají tedy pozitivní vliv na vývoj dětí a dospívajících a také na jejich další život. Děti si v dnešní době mohou vybírat z opravdu mnoha volnočasových aktivit. K uskutečnění těchto příležitostí je třeba nejen pozitivní hodnocení zájmových činností, ale i pozitivní vzor trávení volného času z nejbližšího společenského prostředí. To znamená, že je potřeba, aby dítě danou aktivitu vidělo běžně i ve svém okolí, kdy se například jeden z rodičů pravidelně věnuje sportovní aktivitě nebo působí v nějakém místním spolku. Zároveň je důležité, aby dítě bylo v dané aktivitě podporováno, oceňováno a aby ho to hlavně bavilo!

Existuje nespočet možností, kam dítě do nějakého kroužku přihlásit. Stejně tak je v nabídce celá řada různých typů kroužků, navíc libovolně kombinovatelných. Pokud je dítě kreativní, určitě jej bude bavit keramika nebo třeba malování – výtvarné kurzy se těší velké oblibě. Děti s hudebním sluchem jistě budou rády za výuku na hudební nástroj či zpěv. Možností je tedy opravdu celá řada jak už ve výběru kroužků, tak v možnostech, kam na kroužky chodit.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a DĚTI A VOLNÝ ČAS vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 6. září