Pěkný výlet do historie umění a architektury zažili uplynulou neděli lidé v Prostějově. Přinejmenším ti, kteří se na hodinu po poledni přišli podívat do Národního domu. Na programu zde byla jeho komentovaná prohlídka, která se konala v rámci Evropských dnů dědictví a tradičně se těší velkému zájmu. Nejinak to bylo i nyní…

Organizátoři museli z protiepidemických důvodů výpravu rozdělit na dvě části. Jedné se ujala produkční divadla Hana Šprynarová, druhé zase ředitelka instituce Jana Maršálková. Ta se třeba pustila do výkladu o tom, jak se snažili za protektorátu Němci změnit stavební ráz divadla. A secesní zdobnost nahradit strohostí. „Původně tam byla průhledná skla. A těmi skly z vestibulu Kotěra pouštěl denní světlo do chodby, která obkružuje divadelní sál. Do všech prostor se snažil vpustit denní světlo,“ prozradila mimo jiné. Proměnu pěkně dokumentovala nejen další slova Jany Maršálkové, ale také historické fotografie ve vestibulu.

Národní dům je považován za perlu secese, jednu z nejvýznamnějších staveb v tomhle architektonickém stylu u nás. A jedná se rovněž o jedinou národní kulturní památku na území Prostějova. Stavba má zkrátka co nabídnout. A zasloužil se o to nejeden významný umělec. „Jan Kotěra nedal divadlu pouze kvality a schopnosti své vlastní, ale přičinil se o to, že se na stavbě podíleli další významní umělci jako třeba Kysela nebo Sucharda,“ zaznělo od ředitelky. A připomněla, že letošek je rokem Jana Kotěry, odborná veřejnost si připomíná 150 let od jeho narození.

Výklad Jany Maršálkové se pak týkal i dalších prostor divadla jako hlavního sálu nebo třeba společenských salónků. Ředitelka přitom ukázala nejen skvělé rétorické schopnosti, ale také skvělé znalosti památky. Ovšem i špetku humoru. Když popisovala, kde visel obraz „Sen jinocha“ zaměnila jej omylem za „Sen divocha“. Chybce se ale dokázala zasmát, stejně jako mnozí návštěvníci. Ti odcházeli po prohlídce spokojení. „Nejsem tady poprvé, teď jsem si to jen zopakovala. Budova se mi moc líbí, ráda se sem vracím a něco si o ní poslechnu,“ pravila například paní Milena, jedna z návštěvnic.

Evropské dny dědictví pokračují v Prostějově i tento týden. Už dnes, tj. v pondělí 13. září, se od 19.30 hodin uskuteční komentovaná prohlídka na prostějovské hvězdárně, zítra v 16.00 hodin otevře své dveře renesanční památka Muzeum a galerie, ve středu můžete hned ve dvou časech (15.00 a 17.00 hodin) můžete navštívit Palírnu U Zeleného stromu, ve čtvrtek 16. září od 16.00 budovu Špalíčku a vše zakončí sobotní komentované prohlídky (11.00 a 13.00) Sladovny Castello doplněné nedělní prohlídkou kostela Povýšení svatého Kříže od 14.00 hodin.