Úsměvy, ale i určitá únava se zračily na tvářích stánkařů, kteří na třech centrálních náměstích v Prostějově během hodů prodávali rozličný sortiment. Na tržby si žádný z oslovených prodejců nestěžoval, ba naopak. Nebylo ani divu, když se po dva dny před stánky tvořily dlouhé fronty.

 

Nejvíce spokojeni byli asi prodejci občerstvení. „Zájem byl o maso z pečeného selete, grilované klobásy a steaky. Těch jsme prodali asi nejvíc,“ pochvalovala si žena z provoněného stánku. Návštěvníci Hanáckých slavností měli zájem také o ručně vyráběné kuchyňské náčiní ze dřeva, okrasné vázy, přírodní produkty, med a mnohé další prodávané zboží. „U nás jdou nejvíce na odbyt velká perníková srdce, obzvláště když zájemcům nabízíme, že jim na ně namalujeme, co chtějí,“ smála se „perníkářka“.

Fronty se stály také u cukrové vaty, tatínci a dědečkové si zase dopřávali u stánku s pivem. Lidé rovněž ve velkém kupovali čerstvý burčák. „Na to, že je začátek září, tak ho mají skvělý. Doufám, že ho v pořádku donesu domů a nevybuchne mi v autě,“ tvářil se ustaraně Martin Labák z Prostějova.

Organizátoři Hanáckých slavností dali prodejcům opět možnost roztáhnout své stánky na třech náměstích – T. G. Masaryka, Žižkově i Pernštýnském. „Vloni jsme tak učinili poprvé a velmi se to osvědčilo. Stánky jsou tak dál od sebe a nedochází k žádným tlačenicím,“ vysvětlila Milada Sokolová, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova.