Deset podniků s degustačním menu, živá hudba, dva dny a plná bříška. Takový byl historicky první ročník prostějovského Festivalu dobrého jídla, a stál za to! Že jsou totiž v Prostějově gurmáni, to je jasné. V rámci Restaurant day dávají každoročně okusit svým chuťovým pohárkům a od pátku 17. do soboty 18. září měli milovníci dobrého jídla možnost ochutnat opravdu podařené chuťovky místních kaváren a restaurací, a to za doprovodu umělců a umělkyň. Každé degustační menu bylo za 69 korun i s nápojem.

A festivalu si lidé užívali. Chodili s brožurou obsahující celou nabídku a putovali z kavárny do restaurace a z restaurace do kavárny. „Tuto akci jsme plánovali už na loňský rok, ale bohužel nebylo možné ji kvůli epidemickým opatřením uspořádat. Myšlenky jsme se ale nevzdali, a tak jsme s tímto pilotním projektem přišli letos. Budeme potěšeni, pokud se společně s námi zapojí občané do zcela nového projektu, který má za cíl oživit centrum našeho města a pobavit hned několika způsoby Prostějovany i jeho návštěvníky,“ lákala náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Napadlo mě to při dovolené v Andoře. Tam se uskutečnila akce Andora De Tapas, kde mohli zájemci putovat po podnicích a ochutnávat místní tapas za doprovodu hudby. Říkali jsme si s rodinou, že je to skvělý nápad, který jsme chtěli realizovat i u nás,“ dodala Sokolová.

A podařilo se. Jednotlivci, páry, přátelé, ti všichni v pátek v podvečer vyrazili do centra města a užívali si gurmánské zážitky. „Byli jsme v Restauraci U Ječmínka, kde jsme si opravdu pochutnali a teď jsme v Casa Habaně, také vychutnáváme. Je tu i příjemná muzika, paní Ashena zpívá moc pěkně a panuje příjemná atmosféra. Kdyby se tato akce uskutečnila i příští rok, určitě si ji nemůžeme nechat ujít,“ komentoval Festival dobrého jídla Pavel Copek s partnerkou.

I personál v kavárnách byl s projektem nadmíru spokojený. „Dneska není zrovna nejlepší počasí, a kdyby tu nebyla tato akce, moc lidí by k nám nepřišlo. Chodí stálí zákazníci, ale díky festivalu hodně nových,“ komentoval akci personál kavárny Cafe Atrium. Spokojenost vládla také v Kavárně Prostor. „Sedmdesát procent zákazníků přichází kvůli festivalu, takže jsme velmi spokojení. Je zhruba půl páté odpoledne a my budeme za chvíli vyprodaní,“ pochvaloval si návštěvnost Michael Buřt z Prostoru. Do kavárny na dobré jídlo přišel i Jiří Marek s partnerkou. „Byli jsme v palačinkárně, kde jsme si opravdu pochutnali na dortu a ledové kávě. Teď čekáme na ochutnávku v Prostoru a chtěli bychom ještě do Daniel’s kitchen na rajčatovou polévku a trhané hovězí. No a večer máme v plánu zakončit v Casa Habaně,“ svěřil se.

Také náměstkyně Milada Sokolová byla s projektem velmi spokojená. „S manželem a synem jsme začali naše putování v Art-kavárně Avatarka, kde jsme ochutnali jejich výbornou bramborovo-sýrovou rolku, syn si užíval zákusky. Navštívili jsme i Tower cafe & Cocktail bar, kde měli výborný kozí sýr a rajčatová polévka v Daniel’s kitchen, ta byla!“ těšilo předsedkyni Okrašlovacího spolku města Prostějov. „Doufáme, že se akce lidem líbila a také si pochutnali. Snad se příští rok zapojí více podniků,“ doplnila Sokolová.

Co a kde mohli lidé ochutnat?

V Art-kavárně Avatarka byla v nabídce bramborovo-sýrová rolka plněná pikantním mletým masem a mozzarellou, mimochodem velmi dobrá. Druhou ochutnávku představoval výběr z mini zákusků a kopeček zmrzliny. V Avatarce také v pátek hrál a zpíval Johny Wintage. Cafe Atrium nabídlo opravdu nešizený tvarůžkový tatarák a mangový sorbet. V této kavárně v sobotu zazpívala Miluška Špačková. V Casa Habaně byl k ochutnání kubánský sendvič a šest jednohubek. K tomu malé mojito nebo cuba libre, tam se opravdu vyplatilo zavítat. Jídlo i drinky byly vynikající a Ashena skvěle naladila…

Páteční večer přinesl a oprášil Slavíky z Madridu, ale i Není nutno. V Daniel’s kitchen nadchlo pomalu pečené hovězí s batátovým pyré, ale i rajčatová polévka. V sobotu večer tam vystupoval kytarista Tugi. V Kavárně Prostor nabízeli lahůdky! Opečenou bagetku s bazalkovým pestem, grilovanou mozzarellou v prosciutto s rajčetem a toast s uzeným lososem a křepelčím vejcem. I tam se v sobotu odpoledne komorně koncertovalo v podání mladého umělce Vojty Kůrky. Kavárna v Uličce nabídla pro změnu lívaneček s lososem a koprovým olejem a toast s prosciuttem, kozím sýrem a meruňkovým chutney. V této kavárně vystupoval Martin Němec. Národní dům nabídl trhané vepřové v máslovém croissantu s barbecue omáčkou a skvěle připravený křupavý řízeček na čerstvém chlebu a k tomu pátek večer zpívalo a hrálo duo Akustic Band Litovel. Pall a Chinky lákaly v sobotu na taneční školu Pirouette a palačinkový dort v kombinaci mango a stracciatella. Restaurace u Ječmínka vsadila na jistotu v podání mini plumlováku a mini Ječmens burgeru. Tower Cafe & Cocktail bar sídlící v baště připravil kuličky z kozího sýru a melounové špízy s mini mozzarellou a schwarzwaldskou šunkou. I tam v pátek vystoupila kapela, pro změnu folková STS.

Jídla bylo dost, lidé odcházeli spokojení a s plnými bříšky. Každý by ocenil, kdyby se akce uskutečnila i příští rok, jelikož rozhodně stála za to. Po dva víkendové dny vládla Prostějovem ojedinělá zábava.