Dnes je čtvrtek 8.5.2025, svátek slaví Statní svátek
První ročník FESTIVALU DOBRÉHO JÍDLA nabídl dobroty i muziku
Aktualizováno
Fotogalerie

 Deset podniků s degustačním menu, živá hudba, dva dny a plná bříška. Takový byl historicky první ročník prostějovského Festivalu dobrého jídla, a stál za to! Že jsou totiž v Prostějově gurmáni, to je jasné. V rámci Restaurant day dávají každoročně okusit svým chuťovým pohárkům a od pátku 17. do soboty 18. září měli milovníci dobrého jídla možnost ochutnat opravdu podařené chuťovky místních kaváren a restaurací, a to za doprovodu umělců a umělkyň. Každé degustační menu bylo za 69 korun i s nápojem.

A festivalu si lidé užívali. Chodili s brožurou obsahující celou nabídku a putovali z kavárny do restaurace a z restaurace do kavárny. „Tuto akci jsme plánovali už na loňský rok, ale bohužel nebylo možné ji kvůli epidemickým opatřením uspořádat. Myšlenky jsme se ale nevzdali, a tak jsme s tímto pilotním projektem přišli letos. Budeme potěšeni, pokud se společně s námi zapojí občané do zcela nového projektu, který má za cíl oživit centrum našeho města a pobavit hned několika způsoby Prostějovany i jeho návštěvníky,“ lákala náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Napadlo mě to při dovolené v Andoře. Tam se uskutečnila akce Andora De Tapas, kde mohli zájemci putovat po podnicích a ochutnávat místní tapas za doprovodu hudby. Říkali jsme si s rodinou, že je to skvělý nápad, který jsme chtěli realizovat i u nás,“ dodala Sokolová.

A podařilo se. Jednotlivci, páry, přátelé, ti všichni v pátek v podvečer vyrazili do centra města a užívali si gurmánské zážitky. „Byli jsme v Restauraci U Ječmínka, kde jsme si opravdu pochutnali a teď jsme v Casa Habaně, také vychutnáváme. Je tu i příjemná muzika, paní Ashena zpívá moc pěkně a panuje příjemná atmosféra. Kdyby se tato akce uskutečnila i příští rok, určitě si ji nemůžeme nechat ujít,“ komentoval Festival dobrého jídla Pavel Copek s partnerkou.

I personál v kavárnách byl s projektem nadmíru spokojený. „Dneska není zrovna nejlepší počasí, a kdyby tu nebyla tato akce, moc lidí by k nám nepřišlo. Chodí stálí zákazníci, ale díky festivalu hodně nových,“ komentoval akci personál kavárny Cafe Atrium. Spokojenost vládla také v Kavárně Prostor. „Sedmdesát procent zákazníků přichází kvůli festivalu, takže jsme velmi spokojení. Je zhruba půl páté odpoledne a my budeme za chvíli vyprodaní,“ pochvaloval si návštěvnost Michael Buřt z Prostoru. Do kavárny na dobré jídlo přišel i Jiří Marek s partnerkou. „Byli jsme v palačinkárně, kde jsme si opravdu pochutnali na dortu a ledové kávě. Teď čekáme na ochutnávku v Prostoru a chtěli bychom ještě do Daniel’s kitchen na rajčatovou polévku a trhané hovězí. No a večer máme v plánu zakončit v Casa Habaně,“ svěřil se.

Také náměstkyně Milada Sokolová byla s projektem velmi spokojená. „S manželem a synem jsme začali naše putování v Art-kavárně Avatarka, kde jsme ochutnali jejich výbornou bramborovo-sýrovou rolku, syn si užíval zákusky. Navštívili jsme i Tower cafe & Cocktail bar, kde měli výborný kozí sýr a rajčatová polévka v Daniel’s kitchen, ta byla!“ těšilo předsedkyni Okrašlovacího spolku města Prostějov. „Doufáme, že se akce lidem líbila a také si pochutnali. Snad se příští rok zapojí více podniků,“ doplnila Sokolová.

Co a kde mohli lidé ochutnat?

V Art-kavárně Avatarka byla v nabídce bramborovo-sýrová rolka plněná pikantním mletým masem a mozzarellou, mimochodem velmi dobrá. Druhou ochutnávku představoval výběr z mini zákusků a kopeček zmrzliny. V Avatarce také v pátek hrál a zpíval Johny Wintage. Cafe Atrium nabídlo opravdu nešizený tvarůžkový tatarák a mangový sorbet. V této kavárně v sobotu zazpívala Miluška Špačková. V Casa Habaně byl k ochutnání kubánský sendvič a šest jednohubek. K tomu malé mojito nebo cuba libre, tam se opravdu vyplatilo zavítat. Jídlo i drinky byly vynikající a Ashena skvěle naladila…

Páteční večer přinesl a oprášil Slavíky z Madridu, ale i Není nutno. V Daniel’s kitchen nadchlo pomalu pečené hovězí s batátovým pyré, ale i rajčatová polévka. V sobotu večer tam vystupoval kytarista Tugi. V Kavárně Prostor nabízeli lahůdky! Opečenou bagetku s bazalkovým pestem, grilovanou mozzarellou v prosciutto s rajčetem a toast s uzeným lososem a křepelčím vejcem. I tam se v sobotu odpoledne komorně koncertovalo v podání mladého umělce Vojty Kůrky. Kavárna v Uličce nabídla pro změnu lívaneček s lososem a koprovým olejem a toast s prosciuttem, kozím sýrem a meruňkovým chutney. V této kavárně vystupoval Martin Němec. Národní dům nabídl trhané vepřové v máslovém croissantu s barbecue omáčkou a skvěle připravený křupavý řízeček na čerstvém chlebu a k tomu pátek večer zpívalo a hrálo duo Akustic Band Litovel. Pall a Chinky lákaly v sobotu na taneční školu Pirouette a palačinkový dort v kombinaci mango a stracciatella. Restaurace u Ječmínka vsadila na jistotu v podání mini plumlováku a mini Ječmens burgeru. Tower Cafe & Cocktail bar sídlící v baště připravil kuličky z kozího sýru a melounové špízy s mini mozzarellou a schwarzwaldskou šunkou. I tam v pátek vystoupila kapela, pro změnu folková STS.

Jídla bylo dost, lidé odcházeli spokojení a s plnými bříšky. Každý by ocenil, kdyby se akce uskutečnila i příští rok, jelikož rozhodně stála za to. Po dva víkendové dny vládla Prostějovem ojedinělá zábava.

37 Jidlo Festival13
37 Jidlo Festival05
37 Jidlo Festival02
37 Jidlo Festival12
37 Jidlo Festival03
37 Jidlo Festival04
37 Jidlo Festival09
37 Jidlo Festival07
37 Jidlo Festival11
37 Jidlo Festival01
37 Jidlo Festival06
37 Jidlo Festival08
37 Jidlo Festival10