Zahrádkáři sklízí podzimní úrodu a pomalu se připravují na zazimování svých zahrad. Je ale potřeba se na zimu pořádně přichystat a nic nezanedbat, aby se bylo na co těšit i další rok. Na podzim je tak dobré založit kompost a začít s úklidem zahrady. Důležité je také posekat trávník a shrabat listí. Nejvhodnějším časem pro zazimování bývá říjen. To znamená, že je ještě dostatek času se na všechno připravit, ale je třeba se řídit počasím a přízemními mrazíky.

Co všechno je potřeba udělat?

Nejdříve by se měly na zahrádkách zrušit záhonky s kořenovou zeleninou. Sklidit by se měly i listy bylinek, které se mohou usušit. Následně po ukončení sklizně je potřeba se postarat o záhonky. Musí se nejdříve vyplít, dále se mohou začít rozrývat. Čím později ale záhony zryjete, tím lépe. Právě v tomto období bychom neměli nechat na pokoji ani jediného slimáka, kteří kladou do hlíny vajíčka. Na volná místa se může zasadit česnek nebo je využijeme pro pěstování zimní cibule. „Také můžeme vysadit cibuloviny, dvouletky, jehličnany a stálezelené dřeviny.  Provádíme výsadbu živých plotů, je možné zakládat i nové trávníky. Také vyséváme rannou zeleninu,“ prozradila Lenka Něničková, majitelka květinářství Bellis v Prostějově.

Citlivé rostliny jako jiřiny a frézie a mečíky je dobré vyjmout z půdy, nechat je oschnout a uskladnit do bedýnky na suché místo. Trvalky je naopak dobré zastřihnout a zasypat kompostem či mulčovací kůrou. „Například levandule je náchylná na holomrazy, je dobré ji přikrýt chvojím. To platí i u růží, které se musí také zateplit. Okrasné trávy je naopak dobré svázat pouze provázkem, aby do nich nepadal sníh,“ radí dále Něničková.

Stromy a keře potřebují také péči. Musí se z nich odstranit poškozené části a posbírat plody. Skalničky si naopak se zimou hravě poradí. Stačí jim zbavit je oschlých lístků, větviček a plevele. Pokud jsou okrasné stromky v dosahu nežádané zvěře, je potřeba je obalit pletivem, aby je zvěř neokusovala. Kmeny nově vysazených stromků se chrání jutovinou a lze ji vystlat suchými listy. „Hlavní řez dřevin se doporučuje provádět brzy z jara. Zajistíme ochranu před zimním sluncem a před promrzáním kořenů. Přihnojujeme hnojivem s draslíkem,“ komentuje zazimování zahrádek, Lenka Něničková.

Důležitá je starost o trávník

Dalším důležitým krokem je hrabání. Zahradu je důležité řádně pohrabat, aby se dala následně naposledy před zimou posekat a nezbylo na trávníku žádné listí, které by mohlo způsobit hnití půdy, případně plísně. Trávu je vhodné nechat 3-4 centimetrů vysokou. Díky tomu, že do ní budou proudit sluneční paprsky, zůstane déle zelená. „Dokončíme také veškeré opravy trávníku a zbavíme se mechu. Provádíme vertikulaci, popřípadě trávník provzdušníme a dosejeme. Hnojíme kombinovaným hnojivem NPK, nebo speciálními hnojivy obohacenými o dusík, ty zaručují bezproblémové přezimování bez vymrznutí. Jestliže se vyskytnou v trávníku hnědé až do běla skvrny, tak se jedná o plíseň sněžnou. Regenerace je obtížná, proto je potřeba trávník ihned ošetřit a dodržovat zásady, které brání dalšímu výskytu. Je třeba použít hnojivo s obsahem draslíku, odstraňovat listí a sekat trávník. Jestliže máme v trávníku mech nebo přesličku je možné před zimou použít dolomitický vápenec na snížení kyselosti. Nadále je potřeba trávník zalévat,“ popsala konkrétní kroky majitelka květinářství Belli.

Vše, co bylo shrabané a posekané se dá využít do kompostu, který se bude hodit na jaře při hnojení. Protože přes zimu pořádně vyzraje. Kompost se hodí dát třeba pod strom, kde bude v polostínu. Díky kompostu se do půdy vrátí všechny živiny, které rostliny spotřebovaly.

Do sklepů či zahradních domků je také důležité schovat veškeré zahradní náčiní, očistit ho a případně ho naolejovat. Je třeba uklidit květináče a vylít vodu z konví a sudů, které na zahradě jsou. Nesmí se zapomenout ani na trubky, hadice a zavlažovací systémy. Mráz a led by je mohl poničit. Na zimu je také dobré vypustit jezírka. „Vyčistíme je od listí a řas, vysajeme kal a nečistoty. Lekníny očistíme od poškozených listů, zbylé zastřihneme a dáme zpět do vody, a to do hloubky čtyřicet až padesát centimetrů,“ prozradila majitelka květinářství Bellis.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a PODZIM V ZAHRADĚ vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO