Květiny mají tu jedinečnou schopnost, že dokáží udělat lidi lepšími a veselejšími. Kdo tomu nevěří, ten určitě nezavítal na desátý ročník Zemského kola Floristiky, které se uplynulý čtvrtek 23. září konalo v prostějovském Společenském domě. Celkem 35 amatérských soutěžících z celé Moravy tu ve třech věkových kategoriích dokázalo, že dokáží uvázat skutečně nádherné kytice.

Předchozí ročníky soutěže se pravidelně konaly už začátkem června, letos stejně jako loni musela být soutěž kvůli covidovým opatřením přesunuta až na září. „Tomu se přizpůsobil i výběr použitých květin, v němž tentokrát převažovaly lilie, chryzantémy, gerbery a další květiny kvetoucí převážně v tomto ročním období,“ přiblížila místopředsedkyně pořádajícího Českého zahrádkářského svazu Vlasta Ambrožová.

Úkolem soutěžících bylo vytvořit kulatou kytici a vypichovanou misku na slavnostně prostřený stůl. Do klání se zapojilo celkem pět soutěžících z Prostějovska. V konečných výsledcích výrazněji uspěli dva z nich. „O květiny se zajímám už od úplného dětství, už jako dítě v kočárku jsem prý ráda nakukovala do výloh květinářství, což mi vydrželo dosud,“ prozradila na sebe studentka prostějovského CMG Eliška Ganzarová, které se soutěže zúčastnila už potřetí. Tentokrát se patnáctileté slečně mezi žactvem podařilo skončit na výborném druhém místě. „V minulosti se se už jednou dostala do celostátního kola, v němž jsem skončila čtvrtá. Myslím však, že důležitější, než umístění je, aby to člověka bavilo,“ odpověděla nám Eliška na naše dotazy. 

Výrazné úspěchy za sebou má také šestnáctiletý Matěj Tesárek ze Smržic, který loni žákovské kolo vyhrál. Letos postoupil mezi juniory, a i v této kategorii se mu podařilo zvítězit. „Pro mě je aranžování kytic hlavně relax. Přesto se snažím neustále se zlepšovat a objevovat nové techniky. Odebírám časopis Floristika, v němž sleduji trendy přicházející k nám ze zahraničí zejména z Německa,“ prozradil Večerníku student CMG, jenž už se měří i s těmi vůbec nejlepšími. V polovině letošního září své umění předvedl dokonce na Mistrovství ČR profesionálních floristů Děčínská kotva.

Eliška i Matěj spolu s dalšími 16 nejlepšími amatérskými aranžéry z obou Zemských kol tedy z Moravy i Čech postoupí do celostátního finále, které se bude konat 15. října na olomouckém výstavišti coby doprovodná akce Flory Olomouc. „Moc si vážíme podpory města Prostějova, Olomouckého kraje i všech našich sponzorů, bez níž by byla tato soutěž v našem městě nemyslitelná,“ uzavřela Vlasta Ambrožová.

 

jak dopadla floristika 2021?

žactvo

1. Nela Němečková (Brno-město), 2. Eliška Ganzarová (Prostějov), 3. Kateřina Volavá (Brno-město)

junioři

1. Matěj Tesárek (Prostějov), 2.  Kristýna Kašpárková (Břeclav), 3. Johana Kozlová (Frýdek-Místek

Senioři:

1. Vladimíra Zemánková (Vyškov), 2. Erika Pumprlová (Kroměří), 3. Lenka Křížová (Brno-město