Je tady podzim a ten pomalu přináší dost ponuré a sychravé počasí. S ním je spojená i oslabená imunita a následná větší náchylnost k nemocem. V tomto období tak spoustu z nás skolí chřipka či jiná onemocnění právě kvůli oslabené imunitě. Je důležité se na tento čas, který je pro náš organismus obrovskou zátěží, dostatečně připravit. Jakých zásad se držet, na dostatek jakých vitamínů se soustředit a na co určitě nezapomenout? To se dočtete v dnešním vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku hned na třech tematických stranách věnované zdraví.

 

Jak ve zdraví přežít podzim?

Pro mnohé z nás je podzim a počasí s ním spojené asi jedno z nejhorších období v roce. Důvodem je, že je spojeno s celou řadou problémů, které mohou být fyzické a někdy i psychické. Podzimních nemocí se ale můžete snadno vyvarovat, stačí jen o své tělo dostatečně pečovat. Podívejte se nyní na několik našich tipů, se kterými toto období zaručeně zvládnete.

Na změnu počasí, které je na podzim tak nevyzpytatelné, se můžete připravit postupným otužováním, které vašemu tělu pomůže v několika ohledech. Zkuste si ráno dát rychlou studenou sprchu a vaše tělo se skvěle otuží. Mnohem rychleji si zvyknete na studené počasí a váš organismus bude posílený i vůči nemocem. Párkrát do měsíce můžete navíc navštívit saunu, a to jak klasické finské sauny, tak moderní infrasauny. Oba tyto postupy jsou pro otužování vašeho těla a pro zvládnutí podzimu jasnou volbou.

Na podzim dostávají hodně zabrat i vnitřní orgány. Jedná se jak o plíce, ale také o tlusté střevo. Je proto správnou volbou přizpůsobit právě těmto orgánům svou stravu. Do svého jídelníčku byste měli zařadit lehce stravitelné bílkoviny, zdravé sacharidy, hlavně pak dostatek minerálů. Vhodné je také do jídelníčku zařadit mořské ryby, které by se v něm měly objevit alespoň jednou do týdne. Vše doplňte zeleninou a jako dezert použijte čerstvé ovoce.

Imunitní systém potřebuje dostatečný přísun antioxidantů, především vitaminů E a C. Nezapomeňte konzumovat alespoň 500 g sezonní čerstvé zeleniny a ovoce denně, které vám přísun vitaminů a antioxidantů pokryjí. Skvěle vám v tomto ohledu poslouží například citrony, cibule, česnek či kysané zelí. Také výtažky z hlívy ústřičné, které můžete najít v některých doplňcích stravy, jsou výborným pomocníkem v chladném období.

V podzimním období hodně trpí i naše pokožka. Abychom ji ochránili před chladným počasím, neměli bychom samozřejmě zapomínat na hydratační krémy. Vaše kůže také ocení dostatek zinku a vitaminy A, B2, B3, B6, B7, C, D a E. Zkusit můžete i potravinové doplňky určené přímo pro výživu kůže. Zabráníte tím zbytečnému popraskání a vysušování pokožky.

Lidské tělo potřebuje také dostatečný pohyb. Důležití je hýbat se i na podzim. Čerstvý vzduch má blahodárný vliv na náš organismus. Sportování navíc zlepšuje náladu. Při pohybu se totiž vyplavují endorfiny přezdívané hormony štěstí, které navozují dobrou náladu. Navíc je pravidelný pohyb účinným bojovníkem i proti únavě, která nás na podzim také občas trápí. Pokud nestíháte například chodit běhat nebo vám počasí příliš nepřeje, vyměňte jízdu autem za kolo či podzimní procházku.

V neposlední řadě byste však neměli zapomínat na kvalitní odpočinek a spánek, který vaše tělo posílí ze všeho nejvíce.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a ZDRAVÍ vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 4. října