Na podzim i v zimě je důležité zahřívat se nejen pod dekou, ale i vnitřně. Naše orgány, hlavně ledviny a močový měchýř, jsou obzvlášť náchylné na zimu a musíme jim tak věnovat zvláštní péči. Nechte se inspirovat tímto krátkým manuálem na koření, které vás v sychravém podzimu udrží v teple.

Zázvoru se přezdívá všelék. A ne nadarmo. Kromě toho, že pomáhá při léčbě chřipky, funguje zázvor i jako prevence proti nepříjemnému nachlazení. Působí tedy jako přirozený antioxidant. Jeho pálivá chuť aktivuje srdečně-cévní systém a prohřívá organismus. Takže i v chladném počasí „budete v teple a neprochladnete“. Je výborný čerstvý i sušený.

Skořice zlepšuje krevní oběh, má antiseptické vlastnosti, pomáhá při trávení. V chladném podzimu navíc napomáhá utužit vaše zdraví. Špetka každý den posílí imunitu a ochrání vás před nemocemi. Dokáže prohřát organismus jako málokteré koření. Jestli v zimě trpíte na studené ruce a nohy, přidávejte si skořici do čaje. Její hřejivé účinky se ale neztratí ani v jablečném štrůdlu nebo jiném pečivu.

Hřebíček prokrvuje končetiny, má protizánětlivé vlastnosti a dezinfikuje sliznici. Protože prokrvuje končetiny, je tak oblíbenou součástí horkých nápojů, kterými se zahřejeme na vánočních trzích. Svařené víno, punč nebo čaj si přece bez hřebíčku neumíme představit.

Udělejte si na podzim také zásobu badyánu. Koření ve tvaru hvězdičky podporuje imunitu a posiluje organismus, prohřívá hlavně oblast břicha. Badyán navíc podporuje spánek a pomáhá při křečích a trávení. Pepř vás zahřeje od špičky nosu po konečky prstů. Zrychluje metabolismus a zvyšuje produkci tepla v těle. Zvlášť v chladných měsících si proto nezapomeňte každý oběd trochu opepřit. Špetku si přidejte i do čaje – zahřeje a uvolní rýmu. Škála koření, které prohřívá, je opravdu široká.

Vedle již uvedeného k nastalému období patří česnek, křen, chilli, anýz, kurkuma, lékořice nebo vanilka.

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a ZDRAVÍ vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 4. října