Zahradnické centrum Marciánová přivítalo během uplynulého víkendu stovky návštěvníků při tradiční akci Dýňových slavností. Do Kostelce na Hané mířily během soboty i neděle davy lidí, dětí i dospělých.

Příchozí měli k dispozici stovky dýní, které si zájemci mohli sami připravit na blížící se halloween. A že účastníci této skvělé akce tvořili opravdu originální „strašidla“, se mohl Večerník přesvědčit na vlastní oči. Organizátorům navíc přálo počasí, takže i oni si po dvou těžkých letech mohli Dýňové slavnosti v Kostelci na Hané užívat.

Dýňové slavnosti v Kostelci na Hané mají více než desetiletou tradici. V posledních dvou letech ale došlo k nemilým komplikacím. „V roce 2019 celé dva dny propršelo, takže akce neměla takovou návštěvnost. A vloni jsme ji museli zrušit kvůli koronaviru. O to víc jsem nadšená z letošního ročníku, kdy nám protiepidemická opatření dovolila vše uspořádat, k tomu je krásné počasí. Co si přát víc,“ řekla Večerníku Iva Marciánová, majitelka Zahradnického centra v Kostelci na Hané, která pokračuje v rodovém řemesle. „Naše akce je zaměřená hlavně na to, aby děti, jejich rodiče, a dokonce i někteří prarodiče si mohli vyřezávat dýně pro tradiční a oblíbený halloween, dbáme také na to, aby se u nás zabavily celé rodiny. Máme tu připravené soutěže pro ty nejmenší, animační programy i soutěže pro dospělé,“ informovala Iva Marciánová. 

Organizátoři měli plné ruce práce zajistit dostatek dýní, aby si každý z návštěvníků našel tu svoji a mohl si ji opracovat. „Část dýní jsme vypěstovali v našem centru, ale další část jsme museli přikoupit. Lidí totiž chodí čím dál tím více a tato akce si získává rok od roku větší a větší oblibu. Zájemcům nabízíme dýně různých velikostí, ty největší mají i průměr padesát centimetrů. Na ty největší kusy si ale troufnou jen ti nejodvážnější, je s nimi hodně práce,“ podotkla s úsměvem Iva Marciánová.

V Kostelci na Hané si návštěvníci Dýňových slavností chvíle v Zahradnickém centru Marciánová užívali. „Já jsem dneska přišel s manželkou moc rád. Letos jsme na své zahradě nasadili na jaře také dýně, ovšem vůbec se nám neurodily. Takže jsme si dnes s vnoučaty některé vyřezali a další jsme si koupili. Manželka z nich udělá kompoty a také polévku,“ švitořil vesele Jiří Adamec, který přijel na akci s rodinou až z Němčicka.