České hory, to nejsou jen Krkonoše a Jeseníky nebo Šumava. V nabídce je toho mnohem víc. A zatímco kdekdo už byl na Pradědu nebo takové Lysé hoře (o Pustevnách ani nemluvím), kdo už někdy více slyšel o Novohradských či Železných horách? A určitě jen málokdo z nás může říct, že skutečně dobře prochodil takové Jizerské hory. Česko, to nejsou jen prošlápnutá místečka. Stačí hledat.

Jizerské hory

„Jizerky“ coby nižší a méně známá sestřička Krkonoš jsou nejsevernějším pohořím Česka, jejichž zhruba třetina se nachází v Polsku. Přesto, nebo možná právě proto nabízí opravdu pěkné zážitky spojené s pohybem v přírodě. Pokud máte raději pozvolné stoupání, nepříliš velké krpály a trochu frekventovanější trasy a místa, zkuste okolí Bedřichova a celkově jižní svahy Jizerek. Je tam ostatně i lepší doprava, jelikož s podhůřím Jizerských hor přímo sousedí Liberec a Jablonec nad Nisou. Na východiště některé turistické trasy se tak je možné vydat „pouličkou“. Severní svahy jsou mnohem strmější, nabízí ale zase řadu skalních vyhlídek a stejně tak vodopády, třeba Štolpich. Pro milovníky památek jsou pak jako stvořené městečko Hejnice a lázeňská obec Lázně Bohdaneč. Výhody Jizerských hor? Krásná příroda, řada památek, spousta tichých a klidných míst bez turistů i naopak větší města v dosahu. Specialitou jsou pak vodopády.

Krušné hory

Spolu se Šumavou nejdelší české pohoří se známou horou Klínovec. Ale přiznejme si, kolik dalších míst z Krušných hor znáte? Jáchymov? Boží Dar? Snad. A co dál? Moc už toho není. Krušné Hory jsou pro nás už docela odlehlou záležitostí. A pro turisty – nejen z Moravy – stále tak trochu neznámou. Navíc podobně jako třeba Ostravsko se perou s pověstí nevábného místa v důsledku těžby uhlí v podhůří a existencí řady tepelných elektráren. Přesto všechno ale Krušné hory nabízí řadu pěkných míst. Božídarská rašeliniště, Mědník, okolí Kraslic či Hory svaté Kateřiny. Navíc tam najdete ukrytou celou řadu památek, ať už se jedná o hrady, nebo pozůstatky na dřívější průmyslovou činnost. Krušné hory mohou na první pohled působit teskně, ponuře. Mají však své kouzlo. Jestli je pak něco pro ně typické, jsou to památky na někdejší těžbu. Ať už to bylo stříbro, nebo měď.

Novohradské hory

Zapadlejší kout v České republice – snad s výjimkou Osoblažska na Bruntálsku – nenajdete. Pokud hledáte místa s minimem turistů a nádhernou přírodou, převelice doporučuji. Za minulého režimu byla tato místa dlouho běžnému člověku nepřístupná a až v posledních letech získala alespoň nějaká turistická značení. Síť cest je ale řídká. A to i přesto, že je tam řada přírodních zajímavostí včetně několika pralesů. Nebo například město Nové Hrady. Kde jinde najdete městečko o velikosti Konice se zámkem, hradem, klášterem a řadou dalších památek? Klasikou pro Novohradské hory jsou buď louky podobné těm šumavským, případně rybníky. Ty na vás vykouknou klidně z ničeho nic uprostřed lesa. Dávají často připomenout, že v minulosti opuštěný kraj nebyl tak docela liduprázdný.

Doma je doma

Pokud jste si nevybrali, nevadí. I na Hané je totiž krásně. Ostatně hned za humny máme Drahanskou vrchovinu. Okolí Protivanova a Repech přímo vybízí k výletům. Totéž platí o Přírodním parku Řehořkovo Kořenecko. Možností je dost a dost…

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO a KAM NA HORY vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 11. října