Čím je člověk vnímavější, tím více si váží přírody. Odměnou mu je to, že bude schopný nacházet krásu téměř ve všem kolem sebe.

Opravdové umělecké skvosty z dílny „Matky přírody“ obdivovaly stovky návštěvníků na Okresní výstavě ovoce, zeleniny a květin, která po dva dny uplynulého víkendu byla k vidění v kulturním domě v Čelčicích. Přípravy na ni a zejména aranžování všech exponátů zabraly bezmála celý týden. 

Výstavy, která se v Čelčicích koná pravidelně každý lichý rok, se letos zúčastnilo celkem 23 vystavovatelů. „Jsou tu zastoupeny zemědělské firmy, zahrádkářské svazy jednotlivých obcí, soukromí pěstitelé a také svými výtvarnými výtvory přispěly školky a školy z Čelčic, Klenovic, Bedihoště či Vrahovic,“ prozradil Petr Všianský, předseda čelčických zahrádkářů, kteří akci společně s prostějovskou centrálou pořádali.

Pro místní zahrádkáře byla tato událost dvojnásob slavnostní, oslavili totiž během ní 60. výročí svého založení. K tomu si vytvořili skutečně originální narozeninový dort z chryzantém, hroznů i jablek. Ten byl součástí celé rozsáhlé a zároveň do nejmenšího detailu propracované expozice, která vévodila pódiu kulturního domu. „Exponáty na výstavu se začaly svážet už v pondělí, jejich aranžování pak zabralo celé tři dny,“ prozradil Petr Všianský.

V kulturním sále po skončení sobotních voleb panoval čilý ruch, lidé přicházeli a odcházeli a organizátoři si pečlivě zapisovali každého z nich. „Přede dvěma roky výstavu navštívilo celkem 650 lidí, věřím, že to letos bude obdobné,“ poznamenal Petr Všianský s tím, že pondělí bude patřit dětem ze škol. Nejzdařilejší exponáty pak poputují na oblíbenou Floru Olomouc.

Výstava dokázala oslovit všechny přítomné napříč generacemi. „Nejvíc se mi líbily obrázky ze škol a také jablíčka,“ svěřila se Večerníku devítiletá Terezka Vyroubalová, která na výstavu dorazila až z Břeclavi. „Jsem zdejší rodačka, takže se sem pravidelně vracím,“ vysvětlila vzápětí její maminka.

Zahrádkářský svaz v Čelčicích má 24 členů, do organizace výstavy se zapojila zhruba polovina z nich. Okresní výstava ovoce, zeleniny a květin rozhodně není jejich jedinou aktivitou. „Na první adventní víkend připravíme vánoční výstavu, dále pořádáme vlastní ples a letos jsme také zahrádkáře z jiných obcí pozvali na turnaj v pétanque. Navázali jsme tak na tradici, kterou loni založili ve Víceměřicích,“ uzavřel Všianský.